Går ungdomsväljarna åt höger?

Sista Sifomätningen före sommaren gav en klar övervikt för Alliansen, som får 42,7 procent. Moderaterna är största parti. Även om SD har backat från partiets allra högsta siffror innebär 16 procent i stöd  att det förblir långt till egen majoritet för något av de politiska blocken.

Mycket lite har egentligen hänt. Opinionen är snarast stabil. Oppositionen brukar gå fram mellan valen, så  Alliansens övertag är inte förvånande. Regeringen S-MP har det besvärligt, men starkt stöd jämfört med valet för V och SD gör att minskar alliansens övertag och hindrar en egen majoritet.

Noterbart är dock att Alliansen hade en klar majoritet bland de yngsta väljarna, åldersgruppen 18-23 år. I SCB:s nyligen publicerade mätning, med ett större underlag var det jämnt mellan blocken bland de yngsta väljarna.

Det kan tyda på ett stämningsskifte som kan påverka debatt och politik. Länge har de rödgröna dominerat bland de yngre väljarna, men nu går ser det ut att gå klart bättre för alliansen, eller snarare för Moderaterna. Spännande att se om  trenden fortsätter.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *