Faller ”Fryxaffären”?

22-fryx

Reträtt på gång? Sände Anders Teljebäck (S) ut signaler om en reträtt om försäljning av Fryx byggnad?

 

Det mest intressanta hittills under Västerås budgetdebatt är inte hur den kommer att sluta. Styrkvartetten (S+MP+C+KD) har majoritet och får igenom alla sina förslag.

Utan att kommunstyrelsens ordförande Anders Teljebäck (S) lät som förslaget om att sälja Fryx  byggnad mot att en entreprenör bygger en ny kommunal skola kan falla.

Tidigare har Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centern bemött invändningar och försvarat upplägget. Drivande har varit fastighetsnämndens ordförande Magnus Edström. (MP). Kristdemokraterna har däremot, liksom alla oppositionspartier, uttalat sig mot ”affären” och frågan är bordlagd i fastighetsnämnden.

Nu framhöll Teljebäck vid flera tillfällen att Fryx  verksamhet inte var hotad, att M och L tagit ställning för att kommunen själv bör bygga nya skolor, men att andra partier inte har tagit ställning.

Han pekade på egna erfarenheter av att det inte är oproblematiskt att bygga åt privat entreprenör och att Fryx kunde få svårt att betala en höjd hyra.

Osvuret är bäst när det handlar om inlägg i debatter, men nog går det att tolka som att en reträtt är på gång och att KD har stått fast vid sitt motstånd.

Det vore klokt i sak att backa.

Dessutom nog smart politiskt. Styrkvartetten har förlorat mycket på behandlingen av Sinfoniettan, vilket åter var uppe  under budgetdebatten. Att då få en konflikt om anrika Fryx framtid genom att byggnaden säljs till en privat entreprenör vore knappast en opinionsmässig höjdare.

Budgetdebatter är kommunpolitikers julafton eller stora stund. Då får de tillfälle att tala om vad de egna nämnderna vill satsa på. Visserligen talar de ledande politikerna mest också då, men inläggen sprids bland flera då nämnder eller områden behandlas för sig.

Nackdelen är debatterna, som den nu pågående i Västerås, tar sådan tid. Det lär leda till färre åhörare. Även de mest politiskt intresserade har svårt att följa med hela dagen.

Bra att skatten blir oförändrad. I pengar handlar det om små skillnader mellan Styrkvartetten och största oppositionspartiet Moderaterna. Mycket av vad kommunerna gör är också styrt i lagar eller råder det bred enighet om.

Vänsterpartiet höjer skatten och får då råd med mer än alla andra . Liberalerna satsar mer på skola och äldrevård och sparar mer. En del tydligt som färre bussturer och ett bad mindre, annat som anställningsstopp mindre tydligt.

Sverigedemokraterna skiljer ut sig. De fick kritik och en del fnissande för att förespråka ”svensksinnlighet”.

Mer allvarligt är att partiet konsekvent vill spara stöd till flyktingar eller invandrare. I praktiken motarbetas försök till integration och tillträde till arbetsmarknaden. I inlägg efter inlägg angrips ”mångkultur”.

Det påstås ibland att efter skärpningarna av flyktingpolitiken har andra partier övertagit det mesta av SD:s politik. Budgetdebatten visar att det inte stämmer alls. Sverigedemokraterna spelar i en helt egen och negativ division när det gäller synen på minoriteter och flyktingar.

 

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *