Det är roligare i opposition

Miljöpartiet har det kämpigt, med låga opinionssiffror. Det gäller inte för systerpartiet i Finland, som med 13,6 procent är rekordpopulära.

Skillnaden? Svårt att bortse ifrån att MP sitter i regering och sliter med kompromisser, medan De Gröna i Finland är i opposition mot en mitten-höger regering med Centern, Samlingspartiet (motsvarar M) och Sannfinländarna, vilken har fört åtstramningspolitik. (Liten tröst för MP, det vore nog värre om Sverige inte hade högkonjunktur)

Socialistisk folkeparti i Danmark och Socialistisk venstre i Norge (båda en blandning av MP och V) förlorade när de satt i regering.
Sannfinländarnas opinionsstöd har halverats sedan de kom in i regeringen.

Utan några jämförelser om politikens innehåll har de här partierna givit intryck av att stå för stora förändringar i opposition.  Den som lovar runt riskerar att hålla tunt i regering. Och då kan fallet bli stort.

Publicerat av

5 reaktioner till “Det är roligare i opposition”

 1. De flesta kompromisser som MP har gjort i regeringen kan jag leva med, det som skaver är sveket i invandringsfrågan:
  https://gront.mp.se/debatt/inhumant-med-tillfalliga-uppehallstillstand/
  Men jag värderar ändå MPs vision av ett hållbart samhälle så högt att jag, med lite gnissel, stannar kvar som medlem och väljare. Den som väntar på ett parti som man är överens med till 100 % med får vänta tills helvetet fryser. Och de fyra riksdagsledamöter som röstade mot partiledningen visar att det finns civilcourage kvar i partiet.
  Glad Midsommar, Richard!

 2. Midsommarpaus inget att be om ursäkt för. Angående Brexit tycker jag att vi här i Norden kan säga att Skottlands sak är vår och stödjer ett självständigt Skottland inom EU samt välkomnar det in i den nordiska gemenskapen. Nordiska Rådet borde erbjuda en observatörspost direkt och fullt medlemskap vid självständighet.

  1. Tycker att det vore bättre om om Storbritannien består. Nordiska rådet bygger till en del på språkgemenskap, med Skottland skule väl engeskan ta över äen där?

 3. Tja, vilken glädje har Storbritannien av Skottland kvar i unionen när majoriteten där knyter näven i byxfickan?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *