Vänsterspartiets ränder sitter i

 

18-vänsterpartiet

Kamrat Lenin. Så sent som 2010 fanns en flagga med Lenin och hammaren och skäran i Vänsterpartiets förstamajtåg i Stockholm.

Foto:TT

Vänsterpartiets ledning överväger tydligen på fullt allvar att utesluta riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh. I ett inlägg i Aftonbladet protesterar flera kända partiveteraner, bland annat tidigare partisekreteraren Kenneth Kvist och tidigare EU-parlamentarikern Marianne Eriksson.

Hon har fått intern kritik för att ha lyft fram hur kvinnors rörelsefrihet på olika sätt kan begränsas i förorter. Det har ansetts vara fel att ta upp hederskultur och islamistiska moralpoliser  och att därigenom peka ut särskilda grupper. Men precis som när det gäller polisens närvaro i problemområden är det skötsamma människor som vill leva som andra i Sverige som drabbas om problemen förtigs och myndigheter drar sig tillbaka.

Kakabaveh begick ett allvarligt misstag, hon la av misstag ut en fejkad högerextremistisk film på Facebook. Den togs bort och hon har bett om ursäkt.

Ändå hotas hon tydligen av uteslutning efter krav från bland annat Somaliska riksförbundet och ett V-distrikt.

Vänsterpartiets biståndsstiftelse har fått kritik för att slussa pengar till stöd till Demokratiska folkfronten för Palestinas befrielse och kommunister i Colombia och för att därmed ta för lätt på demokrati och krav på icke-våld.

Olle Wästberg har i den liberala tidningen NU en tankeväckande artikel om hur partiernas historia lever kvar även efter att de formellt har bytt åsikt och sagt sig vädra ut ett ofördelaktigt förflutet. Huvudexemplen i Wästbergs artikel är Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.

Vänsterpartiet har fortsatt att stödja kommunistiska partier utomlands. Partiets historia kantas av fraktionsstrider och uteslutningar och utbrytningar av ideologiska skäl.

Bråket kring Kakabaveh antyder att det är dags för en ny rond. Historiens skugga tycks vara lång.

Publicerat av

En kommentar till “Vänsterspartiets ränder sitter i”

  1. Jag tycker det är sorgligt. Det finns en ekologisk nisch för ett demokratiskt socialistiskt parti till vänster om sossarna och V har allt att vinna på att äntligen göra sig av med de resterande skeletten i garderoben.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *