Vänsterpartiet retas inför budgeten

22-led-körkort

Det var då. I valrörelsen 2014 krävde Stefan Löfven och dåvarande SSU-ordföranden Gabriel Wikström möjlighet till CSN-lån för körkort.

Foto: TT

Vänsterpartiet föreslår inför budgetförhandlingarna att det ska gå att ta CSN-lån för att ta körkort.

Färre tar också körkort, men i många yrken är det ett krav att kunna köra bil. Och i stora delar av landet är det svårt att leva utan tillgång till bil.

Det har blivit dyrare att ta körkort, inte minst sedan det blev moms på körlektioner efter EU-inträdet. Samhället har inte direkt underlättat att ta körkort, snarare tvärtom genom högre kostnader och hårdare krav.

Allmänt finns också en målsättning om att av miljö- och stadsbyggnadsskäl minska bilanvändandet. Det vore i sak bättre att försöka sänka skatterna och på andra sätt minska kostnaderna för att ta körkort.

Varför föreslår då Vänsterpartiet, som brukar kritisera Miljöpartiet för att svika i gröna frågor, att det ska bli billigare att ta körkort?

Tja, kravet är i varje fall riktigt pinsamt för Socialdemokraterna. För Stefan Löfven och SSU drev just det här kravet i valrörelsen 2014. SSU leddes då att nuvarande sjukvårdsministern Gabriel Wikström. Går det då att säga nej, men om det blir ja kommer Vänsterpartiet att ta åt sig äran.

Åter ett skäl för att regeringen borde kunna lägga fram sin budget utan att ha försäkrat sig om Vänsterpartiets aktiva stöd

Publicerat av

En kommentar till “Vänsterpartiet retas inför budgeten”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *