Sent men rimligt om statsrådspensioner

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) ska ändra reglerna för statsrådspensioner. Det ska inte vara möjligt att, som bland annat Göran Persson och Fredrik Reinfeldt gjort, behålla full statsrådspension och samtidigt tjäna pengar i ett eget företag genom att låta inkomsterna ligga kvar i företaget.

I princip håller alla med. Då svårt att förstå varför inte mer har gjorts tidigare. När reglerna ses över borde det även vara skillnad på om ett statsråd väljer att avgå eller tvingas bort av väljarna, partiet eller statsministern. Nu får alla statsråd omställningspension under ett år.

Det gällde även Aida Hadzialic (S), trots att hon valde efter att avgå efter att precis ha legat över gränsen för rattfylleri. Omställningspensionen borde påverkas av hur avgången sker.

Samtidigt finns en irritation över att statsråd och andra politiker efter sin avgång snabbt kan tjäna stora pengar som lobbyister och konsulter. Här är problemet i stället att de börjar arbeta för snabbt efter avgången.

Det talas mycket om att värna förtroendet för politik och demokrati. Det mest förtroendeskapande vore nog om politiker återgick till sina gamla yrken, men det förutsätter förstås att de har hunnit skaffa sig ett yrke innan de blev politiker…

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *