Hurra (?), nästa år är det val i Frankrike och Tyskland

p28-sarkozy-merkel

Återigen? Kommer Tyskland respektive Frankrike att efter valen 2017 åter att ledas av Angela Merkel respektive Nicolas Sarkozy?

Foto: TT

Det verkar onekligen vara många i Sverige (jag är en av dem) som dag för dag följer presidentvalet i USA. Visst är valet viktigt, men det kan ända verka märkligt att USA-valet får så mycket större intresse än val i andra länder, inklusive våra grannländer.

Hur som helst, värt att påminna om att 2017 är det presidentval och parlamentsval i Frankrike, medan Tyskland har parlamentsval.

Förre presidenten Nicolas Sarkozy meddelade nyligen formellt att han åter vill bli fransk president. I Guardian finns en artikel om en möjlig efterträdare till Angela Merkel som ledare för tyska CDU. Jens Spahn vill ställa hårdare krav på invandrare och flyktingar, vilket kan ses som ett svar på minskat förtroende för Merkel. 

Hur det går? Vet vi inte, men vi vet att författning och valsystem påverkar.

I Frankrike är det två valomgångar, där de två med flest röster i första omgången går vidare till den andra. Avgörande kan därför vara hur många kandidater som ställer upp. Socialisterna och borgerliga Republikanerna ska därför båda ha egna primärval, så att bara en från respektive parti ställer upp i presidentvalets första omgång.

Tipset tycks vara att högerpopulistiska Marine Le Pen från Nationella fronten ändå kommer att gå vidare till andra omgången. Frågan är då om hon ställs mot en Republikan eller en Socialist. Blir det en Republikan talar mycket för att vänsterväljare sväljer förtreten och motvilligt röstar borgerligt för att stoppa Le Pen.

Men ställs Le Pen mot en Socialist, kan det bli mer ovisst. Det kan vara svårare att få borgerliga väljare att rösta på en representant, även om det är långt ifrån säkert att det blir sittande president Hollande, för dem som har styrt Frankrike de senaste fem åren.

I Tyskland gynnar författningen majoritetsregeringar. Det gör det svårt att se något realistiskt alternativ till dagens stora koalition av kristdemokrater och socialdemokrater.

Det är vore i längden dåligt för demokratins vitalitet, och öppnar för missnöjespartier, om de två största partierna regerar ihop. Dessutom kan de kan förlora sin absoluta majoritet, och då måste ytterligare något parti med.

En regel som infördes för att undvika svaga minoritetsregeringar kan nu leda till heterogena och i praktiken svaga majoritetsregeringar. Så det kan bli dramatik på fler ställen än i USA.

Publicerat av

3 reaktioner till “Hurra (?), nästa år är det val i Frankrike och Tyskland”

  1. Ja verkligen synd att vi inte hade val redan förra året i Sverige.
    Det hade behövts för att fått ordning på skutan Svea.

  2. Helt rätt, det som händer i och med Tyskland är viktigt för Sverige och svenskarna borde visa mera intresse för både Norge och TYskland som står för 10 % av Sveriges utrikeshandel vardera. Och med en eventuell Brexit blir Tyskland relativa vikt inom EU ännu större än den redan är. Som tyskfödd och med släkt och kontakter kvar lägger jag även märke till att det i politik och samhälle finns många likheter mellan länderna, mera än för Storbritannien eller USA!

  3. Med tanke på stort uppslagen kulturartikel i dagens VLT kan jag, speciellt till den som är intresserad av Frankrike och rörelserna i dagens politiska landskap, varmt rekommendera Michel Houellebecq’s roman ”Soumission” (sv ”Underkastelse”).

    MH har länge varit ett riktigt ”svart får” i fransk litteratur men till slut har han ändå fått den uppmärksamhet och berömmelse som han nog ändå ärligt förtjänar. Döm själv!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *