Valtrixande i Storbritannien

29-led-may

Valsystemstrixare. Storbritanniens premiärminister Theresa May (C).

Foto: TT 

Den brittiska Konservativa regeringen vill minska antalet ledamöter i underhuset från 650 till 600. Valkretsarna ska också vara ungefär lika stora, lite drygt 70 000 väljare per valkrets. Skälen är att få färre politiker och att alla röster ska vara lika mycket värda.

Det låter rimligt att valkretsarna bör vara ungefär lika stora och visst kan det kanske räcka med 600 ledamöter.

Ändå är förslaget hycklande och partiegoistiskt. Alla oppositionspartier är emot och en  uppskattning, valkommissionens förslag kommer i september,  ger vid handen att De Konservativa vinner på förändringarna.

Den stora orättvisan är inte att valkretsarna är olika stora, utan valsystemet med enpersonsvalkretsar utan utjämningsmandat. Det gynnar större partier, som valresultatet 2015 tydligt visar. De Konservativa fick 36,9 procent av rösterna och egen majoritet med 331 mandat. Ukip fick 12,6 procent av rösterna och ett mandat!

Menade De Konservativa allvar med att röster bör räknas mer lika borde de införa utjämningsmandat eller på annat sätt göra valsystemet mer proportionellt. Men de är de bestämt emot, för de tjänar på dagens modell.

I Sverige genomförs förändringar av författning och valsystem med breda majoriteter. Det kan verka väl trögt, men är i grunden bra.

Ett enskilt parti med knapp majoritet i mandat( i synnerhet om det saknar en majoritet av rösterna) bör inte ändra spelreglerna. Men det är vad Den Konservativa regeringen gör i Storbritannien.

En annan nackdel är att om alla valkretsar ska ha ungefär lika många väljare kan historiska och geografiska band brytas. Lyckligtvis finns några undantag från grundregeln. Det finns en övre gräns för hur stor yta en valkrets får vara, och ö-valkretsarna Orkney & Shetland och  Na hEileanan an Iar (gaeliska för Western Isles/Yttre Hebriderna) är undantagna.

Liten tröst för Liberaldemokraterna, som sedan länge håller Orkney & Shetland, och brukar klara sig bra i de ytmässigt stora valkretsarna i skotska högländerna.

 

Publicerat av

3 reaktioner till “Valtrixande i Storbritannien”

    1. Intressant, har hört lokala borgerliga politiker påpeka att region Svealand alltid kommer att vara ”röd”. Men den ena av de två utredarna är centerpartist.

      1. Ja, jag är inte heller så konspiratoriskt lagd och tror att man främst haft mera praktiska skäl för en ny regionindelning. Och nu svänger det ju så mycket i politiken att även ”säkra” valkretsar/områden inte längre kan tas för givna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *