Låt oss slippa pund, ounce, feet eller gallon

 

30-led-EU

Åter till imperiet. När Storbritannien lämnar EU kan de hålla fast vid gamla imperiemått.

Foto: TT

 

 

Nu hoppas Lämna EU anhängare i Storbritannien  att lyfta fram imperie(!)måtten igen. Telegraph hade en ledare om att ta tillbaka det ”andra pundet” (viktenheten). I praktiken visade det sig handla om att ta bort EU-regler om att metersystem måste användas.

För oss som gillar att besöka Storbritannien vore det trist om de skulle återgå till ett betydligt mer krångligt måttsystem än metersystemet. Det räcker med att veta att en pint är ungefär en halv liter. Suck om vi måste lära oss ounce, feet, inches, yards, stones med mera.

De måste åtminstone hålla fast vid att det går 100 pence på ett pund. Före 1971 var det 12 pence på en shilling och 20 shilling på ett pund. Riktigt krångligt.

Kanada framhålls ibland som ett föredöme av Brexitanhängarna. Där införde den Liberala regeringen under Pierre Trudeau metersystemet under 1970-talet. Inom vissa områden har de gamla måttsystemen blivit kvar, men metersystemet dominerar. För den svensk  som lämnar USA och kommer till Kanada är det som att komma hem: Hastighetsbegränsning, avstånd , temperatur, livsmedel, bensin mäts i kilo, liter och kilometer.

Så gör åtminstone som Kanada, britter. För visst behöver ni turister efter att ha lämnat EU. Och metersystemet är och förblir mer logiskt än nostalgiska imperiemått.

Publicerat av

7 reaktioner till “Låt oss slippa pund, ounce, feet eller gallon”

 1. Temperaturen mäts väl i grader Celsius?
  Och inkonsekvens finns tyvärr överallt: flygplanshöjden över marken mäts fortfarande i fötter. För däckdimensionerna har man tre system:
  155/70 R 13, mm/procent/tum som blandas.

  1. Jodå,
   Till vardags är det ju Celsius, men i vetenskapliga sammanhang är det Kelvin – den absoluta temperaturskalan – och turligt nog är storleken på en grads skillnad lika i båda skalorna – vilket inte är fallet med Fahrenheit.

   Men som påpekats har en del länder – och branscher – svårt att släppa gamla invanda mönster. Lustigt nog är flyget bland dom mest konservativa branscherna.
   Höjden mäts i fot, banlängden i meter och farten i knop, vilket kanske är praktiskt vid långflygning.

   Men att backa i historien vore nog upplagt för förvirring. Det är skillnad på engelska och amerikanska gallon t. ex. Och på 1600-talet hade varje landskap i Sverige olika definitioner på en mil o. s. v. . .

 2. Bäste Richard,
  Visst vore det ”praktiskt” om England kör samma enheter som vi, men inte bara det, det kan till och med vara livsavgörande. Det så kallade SI-systemet innehållet sju noggrant definierade enheter – längd (meter), massa (kilo), tid (sekund), elektrisk ström (ampere), temperatur (kelvin – samma måttstorlek som celsius), substansmängd (mol), ljusstyrka (candela) – från vilka en mängd andra enheter kan härledas. Detta är så fiffigt att ingenjörer och vetenskapsmän över hela jordklotet kan använda samma matematiska beräkningssystem – formler, datorprogram och tabeller, etc. – utan att behöva stoppa in korrektionsfaktorer i beräkningarna vid jämförelse mellan olika utredningar och analyser, mätinstrument o. s. v.
  USA har lagstiftat om att använda SI-systemet, England likaså, men det tar tid innan det slår igenom på samhällets alla nivåer (från bartenders till nobelpristagare).
  USA t. ex. förlorade en marsfarkost på grund av hopblandning av måttenheter för några år sedan.
  SI-systemet är ett konsistent och vackert system som det är omöjligt att förbigå av varje samhälle som vill möta framtidens krav på kvalitet och effektivitet.
  SI-systemet har kommit för att stanna. Det är bara enfaldigt att blicka bakåt även om det alltid finns en och annan som önskar att kolonialtiden fortfarande rådde.

  1. Omvandlingen i vardagslivet i USA verkar minimal, men jag vet att det i vetenskapliga och handlelsammanhang används mer

   1. Jag vill i alla fall mäta virke i tum när det gäller tjocklek och längden i centimeter. 1 tum =25,4 mm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *