Många partier ger mer partipiska

15-led-schlyter

Partipiskan ven.  Inte bara Birgitta Ohlsson (L) utan också bland annat Carl Schlyter (MP) har fått kritik för att inte vara tillräckligt partilojal.

Foto: TT

 

Visst är det frestande att dra fram sina käpphästar i nyhetsflödet. Så jag passar på att ta upp valsystemet i bråket i Liberalerna om Birgitta Ohlsson och partipiskan.

Det är inte bara i Liberalerna som ledningen har försökt få partipiskan att vina på senare tid. Miljöpartiet har försökt tystat kritiker i riksdagsgruppen under våren. Moderaterna har fått kritik för behandlingen av riksdagsledamöter som gick mot partilinjen i frågan om IS begår folkmord. Vänsterpartiet har svårt att hantera synen på hedersvåld i riksdagsgruppen

Personkryssen borde leda till mindre partipiska och mer personlig profilering. För det är lättare för den som sticker ut, snarare än för den som lojalt följer partilinjen, att märkas och få många kryss. Liberalerna har också varit entusiastiska anhängare av mer av personval, fast ledningen verkar nu inte beredda att ta konsekvenserna när en mångkryssad person driver sin egen linje.

Var det mer partipiska förr innan personkryssen? Faktiskt inte.

När Liberalerna hette Folkpartiet och var större fanns ett ganska stort utrymme för att i omröstningar följa sitt samvete. Det gällde särskilt frågor om sådant som moral, alkohol och droger, där så kallade frisinnade och liberaler ofta röstade olika. Även i andra partier var det inte ovanligt att enskilda ledamöter någon gång bröt partilinjen.

Detta verkar bakvänt. Mer personval men också mer partipiska nu för tiden. Hur kan det komma sig?

Jag tror ett skäl är att vi har fått fler och mindre partier. Det var lättare för väljarna att skilja på dåtidens fem partier än på dagens åtta (nio om Fi räknas med).

Flera partier, som Liberalerna, ligger farligt nära spärrgränsen. Det kan öka behovet av att partiet agerar samlat och ”talar med en röst”.

I större och bredare partier, som inte riskerar att falla ur riksdagen, borde det finnas större utrymme för mot partilinjen avvikande röster. Så är det också i länder som USA och Storbritannien, där valsystemet gynnar större partier och ledamöterna har en egen personlig bas i sin valkrets.

Nu är för all del Moderaterna  och Socialdemokraterna exempel på att även större bredare partier kan låta partipiskan vina. Så för att tala ekonomspråk: Större och breda partier kan vara en nödvändig, men inte tillräcklig, förutsättning för att släppa på partipiskan.

Publicerat av

En kommentar till “Många partier ger mer partipiska”

  1. Jag tycker just i fråga med moralisk dimension bör man låta partipiskan ligga kvar i lådan. Birgitta Olsson och de fyra miljöpartister som röstade mot skärpningen av asylpolitiken t ex är värda all respekt. Och ledamöter som är inkryssade bör kunna ta sig än större friheter. Det ska vara högt i taket!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *