Obama kan benåda Snowden efter valet

16-led-snowden

Kampanj.  Amnesty vill att Edward Snowden benådas.

Foto: TT

USA:s president har rätt att benåda brottslingar som har begått federala brott . En i sig märklig ordning, som visar att författningen har några år på nacken och att statschefen/presidenten har en del makt som påminner om forntida kungar.

I Sverige har regeringen rätt att bevilja nåd, men det är reglerat och ses som en åtgärd när speciella omständigheter råder. I USA är det däremot vanligt att ganska många brottslingar får nåd av presidenten.

Nu har Amnesty startat en kampanj för att president Obama ska benåda visselblåsaren Edward Snowden, som avslöjade en massiv övervakning av privatpersoner och nu har flytt till Ryssland. Som framgår av länken har Snowden nyligen fått hård kritik i en kongressrapport, medan Oliver Stones för Snowden positiva film visas i Sverige.

Enligt SVT blir det ingen benådning, oavsett vad president Obama innerst inne tycker. En benådning skulle kunna gynna Donald Trump i presidentvalet. Det finns dock möjligheten att vänta till efter valet. Presidenten kan benåda fram till sin sista arbetsdag, vilket president Clinton utnyttjade.

Så här finns utrymme för president Obama. Vänta till efter presidentvalet och fatta därefter beslut om benådning. Det vore att fatta rätt beslut, när nu presidenten har denna i sig märkliga befogenhet.

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *