CDU/S/Grönt styre i Tyskland?

19-led-merkel

Bakslag. Förbundskansler Angela Merkels kristdemokrater gick tillbaka i valet i Berlin.

Foto: TT 

Valet i Berlin blev en tillbakagång för både Angela Merkels kristdemokrater  (CDU) och för Socialdemokraterna (SPD). Socialdemokraterna förlorade flest procentenheter, men förblev största parti. Vinnarna var högerpopulistiska AfD och det östtyska kommunisternas efterföljare i die Linke.

Även liberala FDP gjorde ett bra val och kom tillbaka in i delstatsparlamentet genom att klara femprocentsspärren. Piratpartiet, som kom med förra gången åkte ut med besked.

En karta över Berlin visar att staden alltjänt är splittrad politiskt. I öst är AfD eller die Linke oftast störst, i väster SPD eller CDU (i centrala Berlin är dock de gröna störst, motsvarigheten till hipster på Södermalm?)

Tyskland är på en punkt som Sverige: inget parti vill regera med AfD respektive SD. Men i Tyskland har Socialdemokraterna inte heller velat bilda en vänsterkoalition med die Linke på grund av partiets rötter i Östtyskland. Dock bara på riksplanet, i delstatsparlament har det gått bra.

Därför  spekuleras nu om att det styrande Berlinkoalitionen av SPD/CDU skulle bytas mot en rödgrön regering av SPD/die Linke och De Gröna.

Det har varit liknande mönster i andra val. De två stora partierna, som regerar tillsammans på riksplanet och i en del delstater som Berlin, förlorar mark.

Det visar problemen med stora koalitioner. De kan ge stabilitet på kort och medellång sikt, men gör att en realistiskt regeringsalternativ saknas och att utrymmet för protestpartier ökar.

Tyskland har dessutom en författning som bygger på majoritetsregeringar. Därför är det svårt att se något alternativ efter nästa val än fortsatt CDU/SPD-regering, kanske dessutom kompletterat med De Gröna. Det riskerar att leda till fortsatt väljarflykt från de största partierna och kan i valet därefter leda till ett riktigt instabilt läge.

Ansvarskännande partier måste vara beredda att samarbeta i besvärliga lägen, men stora koalitioner bör undvikas. Bra för oss att det är lättare att bilda minoritetsregeringar i Sverige än i Tyskland.

Publicerat av

3 reaktioner till “CDU/S/Grönt styre i Tyskland?”

  1. ”i centrala Berlin är dock de gröna störst, motsvarigheten till hipster på Södermalm?” – Fördomsfullt. Min syster och svåger bor i centrala Berlin (Kreuzberg-Friedrichshain) och är både aktiva inom de Gröna, jag lovar, de är inga hipsters!

  2. ”Men var finns analysen? VARFÖR ser det ut så här?” Bra fråga som söker sitt svar…

    Varför svänger opinionerna i Sverige, Tyskland, för att inte tala om USA eller de östeuropeiska länderna?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *