Var även Mahatma Gandhi rasist?

23-led-gandhi

Ifrågasatt. En byst i Sydafrika av Mahatma Gandhi. Alla är inte lika glada, utan kritiserar Gandhis syn på svarta.

Foto: TT

 

I Ghana ställs enligt BBC krav på att statyer av den indiske frihetsledaren och ickevåldsanhängaren Mahatma Gandhi ska rivas. Orsaken är att Gandhi under sin tid som advokat i Sydafrika skrev nedlåtande om svarta.

Samtidigt antyder namnet ANC, African National Congress,  att organisationen var påverkad av Gandhi (Indian National Congress) och indiernas kamp mot kolonialväldet. Innan ANC under 1960-talet tog upp väpnad kamp var partiet under 1940- och 50-talet starkt påverkat av Gandhis icke-våldsfilosofi.

Jag är inte tillräckligt insatt för att i grunden bedöma Mahatma Gandhis syn på Afrika och svarta eller hur den utvecklades över tiden. Däremot tycker jag kampanjen visar faran med att bedöma dåtidens föredömen efter dagens ideal och dominerande åsikter.

Även om värden i princip är eviga och gäller överallt slår det fel om dagens värdegrund ska styra synen på hur vi ser på historiska frihetshjältar som Gandhi.

 

Publicerat av

4 reaktioner till “Var även Mahatma Gandhi rasist?”

 1. Intressant inlägg av Richard Appelbom. Jag kan också för lite om Gandhi för att bedöma detta men delar tanken på att skeenden måste sättas in i sitt sammanhang. Olika tider och platser har olika sammanhang och de kan inte jämföras hur som helst.

  Detta gäller i allra högsta grad nutidens ibland helt onyanserade beskyllningar om rasism, nazism, fascism och så vidare. Det är INTE rasism eller nazism att vara mot okontrollerad invandring. Jag vill tipsa om denna debattartikel av Jackie Jakubowski i DN 2016-01-22:
  ”Växande judisk oro för muslimsk antisemitism”
  http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/vaxande-judisk-oro-for-muslimsk-antisemitism/

  ”Migrationen från Mellanöstern och Nordafrika skapar ängslan bland många av Europas judar. En ofta inpräntad antisemitisk övertygelse inom islam hotar den judiska minoriteten, menar Jackie Jakubowski.”

  Det är onekligen ett nytt sammanhang att förhålla sig till.

 2. Richard Wagner var en rabiat antisemit, men skrev musik som av många räknas till den bästa, Berthold Brecht behandlade kvinnor som sopor och var råbarkad kommunist, men skrev fantastisk teater, Salvatore Dali målade fantastiskt men var Francoanhängare o s v. Ändå ser jag inget fel i att beundra deras konstverk. Vi människor är bräckliga lerkärl och avgrunden mellan gott och ond går inom oss, inte mellan oss och den andra.

  1. Instämmer! Det får mig också att tänka på att Martin Luther King ska ha sagt:
   ”Den stora tragedin är inte de onda människornas brutalitet utan de goda människornas tystnad.”

   Man kan tycka att det är mer angeläget att bekämpa ondskan i vår egen tid än att jaga fel i det förflutna. Dock viktigt att lära sig av det som varit och inte upprepa samma misstag.

 3. Rasist är nog det ord som är mest missbrukat. Allt skapat av journalister och politiker utan verklighetsuppfattning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *