Sätt försvaret främst

29-led-gripen

Fler behålls. Liberalerna vill behålla fler av dagens JAS-plan.

Foto: TT

Liberalernas budgetförslag innebär mer pengar till försvaret de närmaste fyra åren. Det är en logisk konsekvens av att partiet inte var med om den breda försvarsuppgörelsen.

Här bör de andra partierna vara beredda att lyssna. Säkerhetsläget har försämrats, och Donald Trump kan bli president.

Trump har gång på gång sagt att bara Natomedlemmar som satsar 2 procent av BNP eller mer kan få hjälp av USA. Sverige är varken medlem i Nato eller satsar 2 procent av BNP på försvaret, utan bara drygt en procent.

I Nato är det bara ett fåtal länder som satsar två procent eller mer på försvaret, trots att det är ett mål i försvarsalliansen. Estland tillhör dock dem, så enligt ”Trumpdoktrinen” ska landet få stöd om Ryssland attackerar. Men inte Lettland eller Litauen.

Därför finns starka skäl, även om Trump förlorar, att höja försvarsanslagen. Så sent som 1997 satsade Sverige 2 procent av BNP på försvaret, så det kan inte vara omöjligt att åter närma sig den siffran.

Publicerat av

3 reaktioner till “Sätt försvaret främst”

  1. När jag kom till Sverige från Västtyskland i början på 80-talet tittade jag storögt på alla militärkonvojer och värnpliktiga i uniform, imponerades av flygrakorna på riksvägarna och noterade de talrika militära skyddsområden (stopp för mig att besöka Fårö mm) samt följde ubåtsjakten på TV. Hade man då berättat för mig att jag skulle uppleva
    * (för ett par år sedan) att MP ville satsa mera på försvaret än M
    * Gotland blev helt avlövat på militär närvaro under en tid
    * Ett politiskt parti till höger om M visar sig vara Moskvas femtekolonnare
    – då hade jag trott att någon mig skämtar aprilo…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *