”Chefsoffer” behövs i polisen

30-led-eliasson

Omstridd. Rikspolischef Dan Eliasson.

Foto: TT

Statskontoret har utvärderat polisens omorganisation. Medarbetarna och medborgarna skulle stå i fokus när polisen med brett politiskt stöd omorganiserades med större regioner och tydligare statlig styrning.

Hittills har det inte blivit så. Polisfacket är mycket kritiskt och talar om en organisation i kris.

Det riktas kritik mot att det har gått för långsamt med chefstillsättningar. En chef har dock tillsatts, rikspolischefen Dan Eliasson. Han har andra sidan fått mycket kritik för uttalanden och poliser har varit kritiska.

Som svar på kritiken om tillsättningar säger Eliasson enligt TT att ” Det är inte bara i förändringskommunikationen som vi tappade tempo med den utdragna chefsrekryteringsprocessen, det är också i hur verksamheten utvecklas och bedrivs som ett tillförordnat chefskap påverkar menligt”

Typiskt otydligt jargongspråk, som ger grund för fortsatt misstro.

I forntiden ska ledare och kungar någon gång ha offrats till gudarna när det var kris för att visa lägets allvar. Nu kunde det vara motiverat med ett mer civiliserat ”chefsoffer” genom att dem omstridde Dan Eliasson får sluta som rikspolischef.

Publicerat av

2 reaktioner till “”Chefsoffer” behövs i polisen”

 1. Blir det ingen förändring(till det bättre) snabbt så kommer ”skutan att sjunka fort). Nu är det riktigt illa och det fattas poliser överallt. Tom till mordutredningar saknas det kvalificerade utredare.
  VAKNA INNAN DET ÄR FÖR SENT!

 2. Jag kan bara instämma i det som Göran Bäckman skriver – många måste vakna innan det är för sent.

  Det är något konstigt som händer i Sverige och det är svårt att förstå. Men det syns tydligt inom välfärden. Polisen är ett uppenbart exempel. Vård, skola och omsorg är andra exempel.

  Det är som om politiker och ansvariga tjänstemän är avtrubbade och skapar en egen värld som försvaras med ett orwellskt nyspråk och klassiska argumentationsfel och härskartekniker.

  Ansvarskänsla, konsekvenstänkande och helhetssyn tycks saknas hos makthavarna. Och under dessa makthavare finns lydiga byråkrater som flitigt försvarar uppenbart dysfunktionella strukturer.

  Det uppstår två världar: Verkligheten och en byråkratisk skenvärld. Politiker och byråkrater bygger Potemkinkulisser av ord som döljer en alltmer bedrövlig verklighet i Sverige.

  De som drabbas är medborgarna och personalen längst ner i hierarkin hos myndigheterna. Här är maktlösheten i det närmaste total och de som protesterar motarbetas effektivt med maktmedel.

  Myndigheterna tycks också skydda varandra i försvaret av den byråkratiska skenvärlden. Som exempel kan jag nämna misstänkt tjänstefel inom vård och omsorg där jag har personlig erfarenhet av handläggningen hos olika myndigheter. Det är så bisarrt att det är Kafka-likt.

  Polis och åklagare säger rakt ut att de saknar resurser att utreda tjänstefel trots att det är ett allvarligt brott med fängelse på straffskalan. Polis och åklagare hänvisar till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som enligt lag ska utreda denna typ av problem. Men IVO struntar strängt taget i såväl innehållet i anmälan som i lagar och bestämmelser. Om vårdgivaren inte medger brottet finns det inte enligt IVOs ”bedömning”, punkt slut. Justitieombudsmannen, JO, säger sig inte kunna göra ett dugg åt detta så länge som vårdgivaren och IVO svarar. JO bryr sig inte alls om innehållet i de svar som andra myndigheter ger. I princip är svaret ”Goddag yxskaft” tillräckligt enligt handläggarna på JO.

  Det här visar tydligt hur myndigheter kan bortse från verkligheten och bygga en skyddsmur av ord. Polis och åklagare har inte tid att utreda och så länge olika myndigheter bara uttrycker rätt ord till varandra så kan maktmissbruk och lagtrots fortgå.

  Syftet med sin egen existens och medborgarnas behov tycks myndigheterna ha glömt för länge sedan. Hur har det kunnat bli såhär i Sverige?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *