”Split vision” hos Republikanerna

05-led-vp-debatt

Hetsigt. Anfall var bästa försvar i TV-debatten i USA mellan vicepresidentkandidaterna.

Foto: TT

I TV-debatten mellan vicepresidentkandidaterna i USA kändes partierna igen. Republikanen Mike Pence ville mer på satsa på försvaret, låta USA uppträda tuffare mot andra länder, sänka skatterna och avreglera. Han angrep Ryssland och president Putin och var emot rätten till abort. Demokraten Tim Kaine talade för högre minimilön, rätt till abort, högre offentliga utgifter, högre skatt för de rika och samarbete med USA:s allierade i kampen mot terrorism.

Så brukar det låta. Men så har det inte låtit med Republikanernas huvudkandidat Donald Trump. Han har låtit mer förstående mot Putin och lagt mycket krut på att kritisera handelsavtal för att de skulle leda till förlorade jobb i USA.

Kaine ägnade mycket tid åt att, ibland väl ivrigt genom att avbryta, lyfta fram Trumps nedsättande kommentarer om grupper och personer, anklaga Trump för brist på självkontroll och för att Trump inte har lämnat ut sin deklaration och som det verkar inte ha betalat någon federal inkomstskatt på många år.  Pence undvek att svara och gick i stället till motangrepp mot Demokraternas kandidat Hillary Clinton och anklagade henne och president Obama för att ha försvagat USA:s ekonomi och ställning i världen.

Så blir det när båda huvudkandidaterna är impopulära. Det finns mer att vinna på att angripa motståndaren. Experterna  spekulerade över om Pence ville göra traditionella Republikanska väljare bättre till mods och få dem att rösta på Trump, eller om han mer manipulativt ville stärka sin egen position inför valet 2020 (vilket i så fall förutsätter att Trump förlorar i år).

Hur som helst var det påtagligt att Trump och Pence inte låter samstämda och talar om olika frågor. Utrikespolitiskt och i synen på Ryssland var skillnaden tydlig.

Republikanerna ”borde” ha vunnit det här presidentvalet. Efter två perioder med en president från det andra partiet brukar väljarna vilja byta.

I synnerhet om Demokraternas kandidat, som Hillary Clinton, är omstridd och har varit en del av den sittande regeringen. Nu kan Republikanerna ändå förlora genom att med Donald Trump nominera en oerfaren, omstridd och oförutsägbar kandidat. Debatten i natt visade hur hela valkampanjen nog hade låtit  med en annan Republikansk kandidat.

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *