Tröstpris till Colombias president?

 

07-led-santos

Fredens förkämpe.  Colombias president Juan Manuel Santos.

Foto: TT

Norska nobelkommittén gav fredspriset till Colombias president Juan Manuel Santos för arbetet att få sluta på den väpnade konflikten med Farc-gerillan. För mindre än en vecka sedan röstade dock väljarna med mycket knapp majoritet nej till det framförhandlade fredsavtalet.

Det gör att fredspriset kan framstå som ett ”tröstpris” till en president som inte nådde ända fram. Men förhoppningsvis kan priset i stället bidra till freden bevaras och stärks.

Fredspriset är ofta kontroversiellt. Det utses av politiker och har en annan laddning än de andra vetenskapligt eller litterärt inriktade Nobelprisen.

Flera gånger har två motståndare som slutit fred fått dela på priset, vilket har orsakat protester. Den här gången får Santos priset ensam.

Farc-gerillan ansågs inte värdig fredspriset. Det är också en politisk markering, som i detta fall verkar rimlig.

 

Publicerat av

En kommentar till “Tröstpris till Colombias president?”

  1. ”Fredspriset är ofta kontroversiellt. Det utses av politiker och har en annan laddning än de andra vetenskapligt eller litterärt inriktade Nobelprisen.” Må så vara, men sjufalt värre är tidernas varumärkessnyltning, ”Nobelpriset i ekonomi” = Riksbankens pris till Alfred Nobels minne. Varje år när detta ”plastnobelpriset” utdelas hörs ett muller från Alfred Nobels grav, där han roterar…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *