Dylanpriset sätter Northland (Norrland) på kartan

14-bob-dylan    14-duluth

Duluth placerat på kartan. Bob Dylan uppträder sin födelsestad Duluth, Minnestota. Andra bilden är från norske kungen Haralds besök i Duluth.

Foto: TT

Tycker det var bra att Bob Dylan fick Nobelpriset i litteratur, men erkänner att jag inte är någon litteraturvetare.

Men det var ett val som gav eko, och som lyfte fram 1960-talserans favoritpoet och låtskrivare. Fler lär känna till årets litteraturpristagare än de flesta andra vinnare.

Lokalpatriotismen blommar också när någon får Nobelpriset. Minns spänningen, stoltheten och entusiasmen på VLT:s redaktion  och i Västerås allmänt när Tomas Tranströmer fick priset.

Bob Dylan växte upp i norra Minnesota. Föddes i Duluth och växte upp den lilla gruvstaden Hibbing, där en busslinje också gav upphov till Greyhoundbussarna.

Min fru Michele bodde i Duluth under tonåren, och mina svärföräldrar, en svåger och svägerska bor kvar där. Norra Minnesota har en natur som påminner om Sverige, och många invånare med rötter i Norden.

Liksom här hemma är norskamerikaner för övrigt mer för flaggviftande, som framgår av bilden från Kung Haralds besök i Duluth. Duluth är systerstad med utvandrarstaden Växjö.

Så detta är ett annat skäl till att jag gillar att Bob Dylan fick Nobelpriset. Northland, som norra Minnesota kallas, kommer att några veckor ”placeras på världskartan”. Just så ser också den lokala tidningen Duluth News Tribune saken

Publicerat av

2 reaktioner till “Dylanpriset sätter Northland (Norrland) på kartan”

  1. Jag blev också glad över priset till Bob Dylan och slutar aldrig förvånas över gnällspikarna efter snart sagt varje Nobelpris.
    Men det är ingenting mot tidernas varumärkessnyltning ”Nobelpriset i ekonomi”, Riksbankens pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne. Han roterar nog i sin grav varje år detta ”plastnobelpris” delas ut!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *