Donald Trump är en farligt dålig förlorare

Den tredje och sista TV-debatten mellan presidentkandidaterna Hillary Clinton tyckte jag började bra. Den handlade om sakfrågor, och åter kom det fram hur politiserad högsta domstolen i USA är. Den är som en tredje kammare där ledamöterna sitter på livstid. Så det gäller att vara försiktig med att juridifiera politiken

Tydliga skillnader kom fram om invandring, skatter och abort. Donald Trump verkade mer fokuserad än tidigare.

Men han tycks inte klara att debattera i 90 minuter utan att tappa fattningen. Trump ville inte lova att respektera valutslaget om han förlorade .

Demokratin bygger på motståndare har olika åsikter, men också att på de respekterar varandra. De kan vilja ändra valsystem, kampanjlagar och annat, men behöver ändå spela efter gällande regler.

Demokratins hjälte och värnare är därför den förlorande kandidaten, som accepterar valresultatet och arbetar vidare inom det demokratiska systemet. Men Donald Trump väljer att ifrågasätta velresultat och grunderna i systemet när han ser ut att förlora. Så agerar demokratins dödgrävare.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *