Uppåt för brittiska Liberalerna

Conservative candidate Robert Courts makes a speech after winning the Witney by-election in Witney, England, Friday, Oct. 21, 2016. Britain's Conservative Party has retained the seat in Parliament vacated by former Prime Minister David Cameron, but with a sharply reduced majority. Conservative candidate Robert Courts won the rural English seat of Witney, taking 45 percent of votes cast _ down from the 60 percent Cameron achieved in the 2015 national election. The centrist Liberal Democrats surged past Labour into second place. Green candidate Larry Sanders _ brother of former Democrat presidential hopeful Bernie Sanders _ came fourth with 3.5 percent of the vote. (Chris Radburn/PA via AP)
Camerons efterträdare. De konservativa vann, fyllnadsvalet efter David Cameron, men Liberalerna gick starkt framåt.

Foto: TT

De brittiska Liberalerna  (Libdem) bildade regering med De konservativa. Det kan ha varit bra för landet, men var en katastrof för partiet.

Libdem förlorade 49 av sina 57 platser i parlamentet. Så illa kan det gå för det lilla partiet i en koalition i ett system med enpersonsvalkretsar.

Kanske syns början till en återhämtning. I fyllnadsvalet  i Witney efter den avgångne förre premiärministern David Cameron (kons) kom Libdem tvåa. Partiet ökade sin röstandel från 7 till 30 procent. De konservativa behöll mandatet. Men minskade kraftigt.

Det brukar bli så i fyllnadsval, med stora upp- och nedgångar för partierna. Det skulle också extremt mycket till för att De Konservativa skulle förlora detta fäste.

Det viktiga för Libdem är att de var partiet som fick den stora uppgången. De senaste åren har de haft svårt i nästan alla val och straffats för sin regeringsmedverkan. Valen till skotska parlamentet i maj gick dock också bättre än väntat.

Det borde finnas ökat utrymme för Libdem. Labour har gått till kraftigt vänster, Ukip verkar falla samman och De konservativa blir efter Brexitomröstningen allt hårdare i sitt EU-motstånd.

Det borde finnas en hel del besvikna EU-anhängare som skulle kunna lockas av de EU-vänliga Liberalerna. Vid sidan av Kanada har det ett bra tag varit ont om framgångar för vänsterliberala partier, men Libdem kan vara på väg att åter bli ett realistiskt alternativ för mittenväljare.

För övrigt kan noteras att Bernie Sanders bror Larry , som bor i Storbritannien, ställde upp för De gröna. Han fick i varje fall mer röster än Ukip.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *