Det hörs när den som trampat i klaveret drar sig ur

abonnemangskonsert
Sinfoniettan var hotad av nedläggning.

Foto: VLT:s arkiv

Ska det städas inför valet om knappt två år?

Västmanlandsmusikens vd Dag Celsing har slutat. Rimlig avgång efter protester, sjukskrivningar och sedan Arbetsmiljöverket hotat med vite på 50 000 kronor om musikernas arbetsförhållanden. Lottlös blir han dock inte med 22 månadslöner i avgångsvederlag.

Nyligen avgick Flygplatsstyrelsen i Västerås ordförande Lena Söderberg (S) efter att Stadshuset i Västerås hade gripit in och krävt att avtalet med Nextjet om flygningar till Helsingfors skulle sägas upp.

I båda fallen handlar det om frågor som berör hela länet men där Västerås dominans i befolkning och ekonomi slår igenom. I Västmanlandsmusiken äger Västerås 90 procent och Landstinget 10 procent. Bidrag från Västerås står för en dryg tredjedel av inkomsterna.

Västerås flygplats betjänar fler än västeråsarna, men inga andra skjuter till skattepengar. Förhoppningar om att andra kommuner och Landstinget Västmanland ska vara med och ge driftsstöd har stannat vid förhoppningar.

Nu har kommunstyrelsens ordförande Anders Teljebäck (S) och därmed den styrande majoriteten (S+MP+C+KD) satt ned foten genom att Celsing slutar, flygplatsstyrelsen får ny ordförande och tvingas säga upp avtal. Här gäller dock att den som trampat i klaveret också ställer till oljud genom att gå ur.

För Teljebäck, som också är ordförande i Västmanlandsmusiken, har ett ansvar för talet före valet om utökad tjänstgöringstid för Sinfoniettan och för att det efter valet i stället ett tag såg ut som om Sinfoniettan skulle läggas ned. Ledamöter i Flygplatsstyrelsen hävdar att Stadshuset har varit involverat i förhandlingar.

Är planen att i god tid före valet städa upp efter tidigare misstag? Väljarna kan dock ha bättre minne än så.

Inlägget finns också som ledare, men publiceras  också här för att ge utrymme för kommentarer

Publicerat av

En kommentar till “Det hörs när den som trampat i klaveret drar sig ur”

 1. Ja, vad ska man säga? Politiken och de politiskt styrda verksamheterna känns alltmer som en låtsasvärld som åsidosätter alla de normer som får samhället att fungera. Etiska, moraliska, ekonomiska, juridiska, professionella och så vidare normer åsidosätts. Flosklerna, osakligheterna, förenklingarna, egoismen och girigheten blir allt tydligare.

  När det gäller kommunens kärnverksamheter ska det sparas och skäras ner. När det gäller annat verkar det finnas hur mycket pengar som helst. Miljonrullningen till flygplatsen är direkt stötande. Det är också direkt stötande att läsa hur Anders Teljebäck försvarar 22 månaders avgångsvederlag till Dag Celsing givet omständigheterna:
  ”Viktigt att han får en ordentlig kompensation”
  http://www.vlt.se/vastmanland/vasteras/celsing-far-fallskarm-pa-1-5-miljoner-viktigt-att-han-far-en-ordentlig-kompensation

  ”Det är en väldigt liten bransch och Dag Celsing kommer att lida stor skada av det här. Det är därför viktigt att han får en ordentlig kompensation, säger Anders Teljebäck.”

  Samtidigt varnar SKL för den snabba försämringen av ekonomin som kommuner och landsting står inför:
  2016-10-05 ”Snabb försämring av ekonomin för kommuner och landsting”
  https://skl.se/tjanster/press/nyheter/nyhetsarkiv2016/snabbforsamringavekonominforkommunerochlandsting.10064.html

  Det är hög tid för våra politiker och myndigheter att komma ner på jorden och verklighetsförankra. Frågan är om de klarar av det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *