Är Ceta-strulet en föraning om vad som händer med Brexit?

Protesters march against trade deals with Canada and the U.S. in Warsaw, Poland, Saturday, Oct. 15, 2016. Hundreds of people in the Polish capital are protesting free-trade agreements the European Union is pursuing with the U.S. and Canada, TTIP and CETA, saying they will hurt Polish farmers and the environment. (AP Photo/Alik Keplicz)
Till slut ser det, trots protester, ut att bli ett handelsavtal mellan EU och Kanada. Foto:Alik Keplicz AP/TT

Nu ser det ändå ut som om EU:s handelsavtal med Kanada blir av. De belgiska parlamenten ser ut att enas.

Det slutade som en fars. Flera, i varje fall i EU-parlamentet,  tyckte att EU:s nationella parlament inte skulle ha behövt godkänna avtalet alls. Med tanke på hur känslig frågan var på väg att bli fanns ändå skäl för att förankra avtalet i parlamenten.

Men då borde det åtminstone räcka med de nationella parlamenten. Men i Belgien, denna alltmer surrealistiska statsbildning behövde även de fem regionala parlamenten,  flamländska, vallonska, Bryssel och tyska (en liten enklav)  och den franska gemenskapen, ge sitt godkännande. Nu höll det hela på att fastna på att vallonerna länge sade nej. Så frågan måste ställas: Finns Belgien egentligen?

Allt strul ger onda föraningar om hur det ska gå med Brexitförhandlingarna. Det ligger i Sveriges, och borde ligga i övriga EU:s intresse, att försöka hitta en fungerande relation till Storbritannien.

Frågan är dock om det även med Brexit kommer att finnas utrymme för solospel. Det är viktigt att undvika några nya ”vallonska” käppar i hjulet.

Publicerat av

En kommentar till “Är Ceta-strulet en föraning om vad som händer med Brexit?”

  1. Ja, Belgien är fascinerande. Glöm inte området Eupen/Malmedy som Belgien knipsade av Tyskland efter första världskriget, har tyska som huvudspråk och åtnjuter en viss autonomi. Och frågan vad som skulle hända med området efter att Belgien faller sönder är mycket känsligt: ”Heim ins Reich”, alltså tillbaka till Tyskland som Saarland 1935 och igen 1957, självstyrande region inom Vallonien, eller ihopslagning med Luxemburg?
    Och när vi ändå är inne på udda belgiska områden: googla gärna på Baarle-Hertog 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *