Ska Riksbanken heja på höga lönekrav?

STOCKHOLM 20161003 Riksbankens chef Stefan Ingves visar upp de nya mynten och sedlarna under en pressträff på Riksbanken i Stockholm. Foto: Anders Wiklund / TT kod 10040
Riksbankschefen Stefan Ingves vill låta pengarna rulla.
Foto: Anders Wiklund / TT kod 10040

Facken i industrin kräver 2,8 procent i löneökningar under ett år. Teknikarbetsgivarna säger nej och tycker kostnadsläget är högt nog ändå. Arbetsgivarna i handeln vill inte ha några löneökningar alls.

Ungefär som det brukar låta. Men vad tycker Riksbanken?

Den har som huvudmål att höja inflationen, vilket har lett till en negativ styrränta och fallande krona. I en sådan modell bör höga löneökningar passa som handen i handsken. Så kommer Riksbanken att uppmuntra facken att höja lönekraven?

Då skulle det bli ännu mer av upp- och nedvända världen. Det är för sunt förnuft bakvänt att få betalt för att låna och straffas för att spara. Och centralbanker brukar inte heja på fackliga konflikter. Men med dagens penningpolitik dag vore det faktiskt logiskt om riksbankschefen Stefan Ingves gick i demonstrationer för rejäla lönelyft.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *