Nyval i Storbritannien efter regeringsnederlag i domstol?

British Prime Minister Theresa May answers a question from the media during the final press briefing at the EU Summit in Brussels, Friday, Oct. 21, 2016. Prime Minister Theresa May signaled Friday that Britain is paving the way for trade talks with other countries well before it leaves the European Union but sought to reassure partners that this would not undermine the bloc's trade aims. (AP Photo/Alastair Grant)
Storbritanniens premiärminister Theresa May (C)

Foto: Alastair Grant AP/TT

Den brittiska regeringen förlorade i domstol.  Regeringen kan inte utlösa artikel 50 om att lämna EU utan parlamentets godkännande. Det verkar rimligt, särskilt i ett land där parlamentet har en stark ställning och folkomröstningen om EU-utträde formellt var rådgivande. Så det är inte sannolikt att regeringens överklagande går igenom.

I parlamentet finns egentligen en klar majoritet för att stanna kvar i EU, men den majoriteten har lovat att respektera folkomröstningen. Det kan dock bli besvärligt för den konservativa regeringen om ledamöterna lägger sig i förhandlingsupplägget.

Regeringen har bara en knapp majoritet. Det stora problemet för regeringen kan komma om utträdet visar sig bli dyrt och dåligt. Då kan parlamentet säga nej till uppgörelsen eller kräva en ny folkomröstning.

Just nu leder dock premiärminister Theresa May och De Konservativa klart i opinionsmätningarna. Ett nyval för att få större majoritet kan då te sig lockande.  Så resultatet av förlusten i domstolen kan bli ett nyval i Storbritannien.

Publicerat av

3 reaktioner till “Nyval i Storbritannien efter regeringsnederlag i domstol?”

  1. En intressant detalj är att domstolen åberopar ett beslut om maktdelning mellan kung Jakob I och parlamentet från början av 1600-talet. Här är det långa perspektiv som gäller!

    1. I en kommentar gick någon tillbaka ännu längre till 1200-talet!
      Part of the judges’ reasoning was based on legal precedents dating back to the 13th century, in particular the Case of Proclamations. That case involved merchants who were prevented from working in London by proclamation of Henry IV which was found to be in breach of a parliamentary act dating back to 1297. Parliament triumphed and the crown had to withdraw its ban.

      1. Ja, ungefär som att (med rätta) åberopa Kung Magnus Ladulås bestämmelser om kvinnofred även i dag. Skönt ibland när politik inte bara är dagspolitik med kort bäst före datum…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *