Dags att slå samman M och KD?

STOCKHOLM 20161021 Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor hösttalar i samband med partifullmäktige i Stockholm på fredagen.  Foto Janerik Henriksson / TT / Kod 10010
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor har problem med väljarstödet.
Foto Janerik Henriksson / TT

DN har redovisat en mätning om väljarnas syn på privata välfärdsföretag, uppdelat efter partisympatier. Fler är kritiska mot privata företag inom skolan än inom vården.

Det blir tillfälle att återkomma till själva sakfrågan. Men mätningen är också djupt oroande för Kristdemokraterna.  I de olika staplarna är bara sju riksdagspartier representerade. KD hade för få väljare för att kunna särredovisas!

Det är ännu ett tecken på att KD är riktigt illa ute. I partisympatimätningar ligger partiet ofta klart under spärrgränsen på fyra procent. Här är KD-väljarna för få för att deras åsikter med någon trovärdighet ska kunna redovisas.

Partiet kämpade länge för att komma in i riksdagen, och har sedan klarat sig kvar sedan inträdet 1991, ibland med hjälp av stödröster ”medborgare fyra procent”. Så visst är det för tidigt att räkna ut partiet.

Men KD har svårt att finna en egen ideologisk nisch, istället har partiet sökt lediga utrymmen i svensk politik. När M  gick mot mitten gick KD under nya ledaren Ebba Busch Thor åt höger.

Nu har M åter gått åt höger, och nu verkar KD söka sig tillbaka mot en tidigare mittenposition på  högervänsterskalan. Utifrån verkar det som partiets överlevnad är det väsentliga. Det gäller att fylla ett utrymme som inget annat parti för tillfället har.

Det verkar föga långsiktigt. Men KD:s svaga ställning är ett problem också för alliansen, främst för Moderaterna.

De kan leda en minoritetsregering efter valet, och då vore KD det borgerliga parti som verkar lättast att ta med i regeringen. Centern och Liberalerna kan få svårare att enas med M om migrationspolitiken.

Moderaterna har därför särskilt intresse av att KD-rösterna inte går förlorade, men de har mindre råd än förr att en del M-sympatisörer stödröstar.

Därför kunde en valallians, eller på sikt även ett samgående övervägas. Partierna sitter ändå i samma grupp i EU-parlamentet.

 

Publicerat av

2 reaktioner till “Dags att slå samman M och KD?”

  1. Ingen helt orimlig tanke, att minska antalet riksdagspartier genom att slå ihop närbesläktade partier. Det finns en viss likhet med frikyrkorna här, t ex bildningen av equmeniakyrkan ur Metodistkyrkan, Missionsförbundet och Baptistsamfundet och just där lär det ju finnas en del KD folk också. Kanske även tankarna att slå ihop C och L kommer upp till tapeten igen om man gör sig av med värsta batong- och Stureplansfasoner på båda sidor…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *