Förloraren Clinton fick flest röster

08-led-trump

Donald Trump fick färre röster än Hillary Clinton.

Foto: TT

Donald Trump talade före valet om att systemet var ”riggat” emot honom. När de verkliga röstsiffrorna har kommit in har Donald Trump och Republikanerna goda skäl att vara tacksamma för det ”riggade” systemet. Hillary Clinton fick över 200 000 fler röster än Donald Trump, men förlorade ändå valet!

Det beror på att USA är en federation av delstater, där varje delstat genomför ett ”eget” presidentval, och röstar fram ett antal elektorer. I de flesta delstater får vinnaren alla elektorsröster De väljer sedan formellt president.

Så den som likt Trump vinner flera delstater knappt, men förlorar stora, som Kalifornien stort, kan vinna trots färre röster än huvudmotståndaren.

Nu är USA inte unikt med röstvinnaren kan förlora. I system med enpersonsvalkretsar kan det hända, och har hänt i Storbritannien och i Québec, Kanada. Även i vårt grannland Norge gjorde fyraprocentspärren att en rödgrön regering under Jens Stoltenberg fick majoritet trots en ickesocialistisk majoritet bland väljarna.

I valet år 2000, förlorade Demokraten Al Gore trots att han fick fler röster än George W Bush. Det har bara hänt några gånger att röstvinnaren förlorat, men när det händer två gånger på fem val stärks skälen för att ändra systemet.

2012 fanns det i alla fall en motståndare till elektorskollegiet. Så här twittrade Donald Trump:

Trots det enorma intresset för kampanjen och för kandidaterna sjönk valdeltagandet till drygt 50 procent. Lågt jämfört med 84.6 procent i svenska riksdagsvalet.

Donald Trump fick färre röster än Republikanerna John McCain 2008 och Mitt Romney 2012. Så nog verkar impopulära kandidater ha fått fler väljare att stanna hemma.

Det skiljer dock mycket mellan delstater. Minnesota, med mer av en nordisk tradition av inre röstplikt, hade ett valdeltagande på drygt 70 procent. Som kuriosa kan nämnas att i Chisago county, som Wilhelm Moberg skrev om i utvandrarsviten och som ömt vårdar sin svenska tradition, röstade 61,5 procent på Donald Trump.

Republikanerna behöll också sin klara majoritet i representanthuset. Det beror till en del på att politikerna i många delstater ”riggar” valkretsarna så att det egna partiet gynnas.

Poängen i USA:s författning är maktdelning mellan president, kongress och Högsta domstolen.. Det ska vara svårt för majoriteten att driva igenom beslut som kan drabba minoriteten.

Det ger domstolen en politisk roll. Att få en president som skulle föreslå ”rätt” domare var en viktig fråga i valrörelsen.

Många är nu tacksamma över att president Trumps makt begränsas. Dock har Republikanerna presidenten och majoritet i senat och representanthus.

Så under minst två år, sedan är det nyval till representanthuset, kan Republikanerna få igenom sin politik. Blir det fel har de ingen att skylla.

Det är svårt att göra stora förändringar i systemet. Men en del borde kunna göras.

Rösta på en helgdag, gör det lättare att rösta, ge inte alla elektorer i en delstat till den med flest röster.

Ta ifrån politikerna rätten att bestämma valkretsarna. Det fungerar bra i några delstater och i andra länder med enpersonsvalkretsar, som Storbritannien och Kanada.

På 1700-talet med högre dödlighet var det nog få domare som satt riktigt länge. Men nu borde domarna i Högsta domstolen sitta i tio år i stället för på livstid.

Artikeln finns också som ledare

Publicerat av

4 reaktioner till “Förloraren Clinton fick flest röster”

 1. Håller med att med ganska enkla medel kan valsystemet i USA förbättras. Större ändringar, som t ex ett direktval, kan dock krocka med konstitutionen. Men att välja elektorerna proportionellt (som i två mindre delstater, glömde vilka) eller, om man vill förstärka den segrande sidan något, enmansvalkretsar, skulle vara skäligen enkelt och kan fixas på delstatsnivå. Med ett sådant system hade frågan i Florida inte varit 13 eller 0 delegater för Gore eller Bush, utan 6 eller 7, så de dåliga röstsedlarna hade inte varit avgörande för vem som blev president. Och man hade fått ett större valdeltagande i delstaterna som alltid brukar tillfalla samma parti med nuvarande system.

 2. Ska väl göra jämförelsen igen då när det blir en motgång för makteliten och media!
  Läser här att man inte är nöjd med valsystemet i USA som kallas världens största demokrati, för att det hänt igen att den som fått flest röster inte utses som vinnare. Och detta har skett nu i två val av fem och båda gångerna har det ”drabbat” en demokratisk kandidat.
  Jag gör nu jämförelsen med idrotten när någon börjar bli för bra eller tar för mycket poäng eller segrar, så börjar man på att titta på om det går att ändra reglerna, så att man inte ska förlora eller tappa mark och inte fortsatt vara en vinnare, exempel vår folkkäraste idrottsman kanske, Ingemar Stenmark segrade alldeles för mycket och vips blev det ändrade regler.
  Men en annan jämförelse som ligger närmare är ju DÖ, där alla i maktposition var rädda för att tappa till en nykomling som tar alldeles för mycket poäng så de etablerade inte kan vara på toppen och regera, utan då kom regeländringen att vi håller varandra om ryggen så vi kan ta lika mycket poäng och de nya inte ska etablera sig i högsta divisionen.
  Bara att acceptera resultat, så fungerar en demokrati!

  1. Det bar Donald Trump själv som före valet antydde att han inte skulle acceptera en förlust och 2012 hävdade att elektorskollegiet var en katastrof. Jag accepterar valutslaget efter gällande regler, men det är rimligt att i USA liksom i andra demokratier diskutera om det finns problem med valsystemet. Det finns argument för och emot elektorskollegiet jag förslog några mindre förändringar och har svårt att se vad som vore fel med att delstaterna hade en annan fördelning av elektorsröster, att det blev lättare att rösta och att politikerna fråntog möjligheten att bestämma och manipulera valkretsarna?

 3. En annan aspekt är ju att om Hillary hade vunnit knappt, med båda kamrer i kongressen mot sig, hade hon fått fyra år i motvind och kanske krattat manegen för en ännu mera slipad demagog än Trump 2020.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *