Angela Merkel über alles

German Chancellor Angela Merkel speaks during a budget debate as part of a meeting of the German Federal Parliament, Bundestag, at the Reichstag building in Berlin, Germany, Wednesday, Nov. 23, 2016. (AP Photo/Michael Sohn)
Förbundskansler Angela Merkel ställer upp till omval. Foto: Michael Sohn/AP

Det är tveklöst andra tider nu. Liberaler har i över hundra år, likt övriga Sverige sedan andra världskriget, varit orienterat mot Storbritannien och USA. Intresset för Tyskland och tyska språket har minskat.

Efter Donald Trumps seger i presidentvalet i USA och Storbritanniens beslut att lämna EU framstår Tyskland i en orolig tid som allt viktigare för Sverige. Därför var förbundskansler Angela Merkels beslut att ställa upp i ännu ett val lugnande. Tyskland har blivit ett värn för demokrati och stabilitet.

Merkel har redan suttit i elva år. I en del länder hade hon varit förbjuden att ställa upp igen, i andra har partier egna regler om tidgränser för politiska uppdrag. I Sverige, där bara MP har en nioårsregel, verkar även övriga partiledare ha svårt att stanna längre än drygt tio år.

Merkel kommer att ha varit förbundskansler i 16 år om hon väljs om efter valet nästa år och sitter perioden ut. Nu är det inte självklart att det blir så. En fördel med parlamentariska system är att en partiledare kan avgå under perioden utan att det måste bli nyval.

Det är svårt att se någon annat resultat än att Angela Merkel och den stora koalitionen mellan hennes kristdemokrater och Socialdemokraterna fortsätter. I dag finns en rödgrön majoritet av S, De Gröna och Vänstern, men Socialdemokraterna vill nu inte regera med Vänsterns, med rötter i Östtyskland, stöd.

Enligt opinionsmätningarna får de tre partierna dock inte majoritet efter valet. Nya högerpopulistiska AfD kommer nog in i parlamentet, men dem vill ingen samarbeta med.Så det blir nog att fortsätta med kristdemokrater och socialdemokrater, kanske förstärkt med ännu något parti.

Långt ifrån allt är bra med Tyskland. Landet har drivit en för hård linje mot krisländerna inom euron. Kravet på majoritetsregeringar gör att det blir omaka koalitioner. Tyskland har varken förmåga eller önskan att ta över USA:s världsledande roll.

I dessa tider räcker det dock långt med att försöka hålla ihop EU, värna frihet och humanitet. Därför är det uppmuntrande att Angela Merkel vill fortsättas att leda Tyskland.

Artikeln finns också som ledare

Publicerat av

2 reaktioner till “Angela Merkel über alles”

 1. Jag har aldrig under min tid i Tyskland röstat för CDU och är kritiskt i mångt och mycket mot partiet. Men bland de blinda är den enögda konung, att Merkel framstår som en jätte beror mera på att de andra europeiska ledarna varit dvärgar än en ”Deutschland über alles” attityd. Och jag avskyr smutskastningen från det nationalistiska lägret mot henne, som här:
  http://soldatmamma.blogspot.se/2016/11/angela-merkel-staller-upp-till-aterval.html

 2. Hej Richard!

  Jag tycker att du glömde Frankrike som jag betraktar som kärnan i samtida västerländsk utveckling och kultur. Där förenades det kristna budskapet med ”Liberté, Egalité et Fraterinté” som format det nuvarande västerländska samhället. Tillägget ”ou la Mort” vill vi gärna gömma undan men visar på vissa likheter med vad som även idag kommer närmare och närmare från annat håll.

  Ja, det knakar i fogarna – USA vill inte fortsätta som världspolis, på gott och ont enligt vars och ens egna bedömning. Men röstat har dom och det på ett sätt som absoluta merparten av opinionsundersökningar skamligt missat.

  England har fortfarande ganska nog av sin egen storhet och historia – United Kingdom, Great Britain, the British Empire, the Commonwealth. Till och med engelsmän har lite svårt att tydligt förklara vad som egentligen är vad och vad man gillar att uppträda som under t ex OS eller VM i fotboll… Men röstat har man och det på ett sätt som absoluta merparten av opinionsundersökningar skamligt missat.

  Tyskland har länge dignat under skuld. Så Frankrike har på sätt och vis varit den egentliga europeiska kärnan. Och nu håller även den på att krackelera (spännande dagar april/maj 2017).

  Putin blåser upp sig… Så vad gör man? Normalt sett är man mån om att, på ett rimligt sätt, se om sitt eget hus…

  Vad är det förresten för fel på media och opinionsinstitut som tydligen inte förmår fånga upp folkets åsikt och vilja? Det känns faktiskt ganska allvarligt. Eller hur?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *