Castros diktatur gav Kubas folk förlorade år

A portrait of Fidel Castro lays surrounded by flowers outside Cuba's embassy in Santiago, Chile, Saturday, Nov. 26, 2016, the day after he died. Castro, who led a rebel army to improbable victory, embraced Soviet-style communism and defied the power of 10 U.S. presidents during his half century rule of Cuba, died at age 90 in Cuba late Friday, Nov. 25. (AP Photo/Esteban Felix)
AP Photo/Esteban Felix)

Fidel Castro var ingen mysfarbror
Fidel Castros död fick stort genomslag världen över. Detta trots att Castro varit sjuk i flera år och lämnat makten till sin bror Raul. Kuba är dessutom ett land med svag ekonomi och med bara drygt 11 miljoner invånare, något större befolkning än Sverige.
Så visst har Castro som person lyckats fånga intresse och väcka romantiska förhoppningar om en bättre värld. Han har också varit med länge och spelade en viktig roll som Sovjets bundsförvant i det kalla kriget. USA har många kritiker världen över, och de har gillat Castros envetna fiendskap till supermakten bara några mil bort.
Verkligheten är dock allt annat än romantisk. Det är i stället en historia om svek och förtryck. Fidel Castro störtade en korrupt högerdiktator i slutet på 1950-talet.
Kuba var då bättre utvecklat än de flesta andra latinamerikanska länderna med högre läskunnighet och lägre barnadödlighet. Utvecklingsnivån kunde snarare jämföras med det dåtida Sydeuropa, där länder som Spanien och Portugal också styrdes av högerdiktaturer.
De länderna blev demokratier och har haft en god ekonomisk utveckling. Så hade det också kunnat gå för Kuba, om Castro hade hållit sina löften om fria val och demokrati.
Men det gjorde han inte. Istället sattes politiska motståndare i fängelse eller värre. Kuba har sedan Fidel Castro fick makten aldrig haft demokratiska val eller yttrandefrihet.
Under senare år har svenskar, bland annat en tidigare ledarskribent på VLT, genom kontakter på Kuba på olika sätt aktivt försökt stödja demokrater.
Besöken visade konkret vad för samhälle Kuba är. Övervakande, förtryckande och hycklande med en parallell och bättre ekonomi för de kubaner som kommer över dollar.
Det var ett misstag av USA att införa en blockad mot Kuba. Bojkotter är sällan, Sydafrika undantaget, en effektiv metod att påverka och förändra misshagliga regimer.
I stället har Castroregimen fått en ursäkt för alla ekonomiska problem. Men det är inte USA:s bojkott, utan planekonomin och Fidel Castros petande i detaljer som är huvudorsaken till att Kuba har halkat efter ekonomiskt.
Därför var det bra att president Obama började lätta på USA:s restriktioner. Fidel Castro var nog egentligen skeptisk, men brodern Raul verkar inse att Kuba måste förändras. Hans modell är nog snarare Kinas med politiskt förtryck, kommunistiskt styre men mer av marknadsekonomi.
Framtiden för Kuba är således oviss. Däremot vet vi att Fidel Castros många år vid makten har inneburit missade möjligheter för frihet och ekonomisk utveckling. Förlorarna är det kubanska folket.
Artikeln finns också som ledare  

Publicerat av

6 reaktioner till “Castros diktatur gav Kubas folk förlorade år”

 1. Kanske lite svårt att föra en annan politik med en granne som USA, de försökte ju mörda och med olika medel störta honom under alla år. Grisbukten är ju bara ett exempel. Vad som kunnat bli med en Batista eller andra diktatorer med USA i ryggen är ju bara gissningar.

   1. Konstigt att det går att tolerera diktatorer bara det inte är av socialistkataktär, USA och andra länder tolererar diktaturer lite överallt i världen, Kina är en, i Mellanöstern finns också ett antal som t.o.m. Sverige har affärer med utan att Liberaler skäms.
    Joseph McCarthy-andan dröjer tydligen kvar hos Liberalerna efter så många år. Då fick ju många ”commis” fängelse eller förbjöds att arbeta, t.ex. Dalton Trumbo med flera, inte alls olikt
    vad som händer en diktaturs dissidenter. Det går bra att vara diktator, bara det är ”vår” diktator.

    1. Det är skillnad på att tolerera och acceptera. Som framgick av min ledare var jag motståndare till USA:s blockad och tycker att det hade varit fel att invadera Kuba. Så Kuba får likt andra diktaturer som Kina tolereras. Men jag är för demokrati på Kuba, likväl som i andra diktaturer och vill på olika sätt stödja dem som kämpar för frihet och demokrati.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *