Grundskolan i Sollefteå bättre än flesta Stockholms kommuner!

I Agenda (20/5) fanns ett inslag om skolorna i Sollefteå med, se 39 minuter och 40 sekunder i programmet. Inslaget handlar om att skolorna i Sollefteå kommun har en bra blandning av barn med olika socioekonomisk bakgrund och klokast i hela Agenda igår var Olivia Rönnbäck som menade att det inte spelade roll vad klasskompisens föräldrar jobbar med utan det ”viktigaste är att dom är snäll”.

Efter inslaget uppstod en diskussion om kvalitén i Sollefteås skolor främst från gamla bekanta i Stockholms området. Diskussionen gjorde mig förvånad, med tanke på att en av anledningarna till att vi flyttade till Sollefteå var bra skolor så började jag tvivla. Var det något jag hade missat?

Så jag började gräva i SKLs öppna jämförelse för att se hur Sollefteås grundskolor står sig jämfört med kommunerna i Stockholms län. Jag fokuserade på:

  • Andel elever som nått minst G i ämnesproven i åk 9 (matematik, engelska och svenska)
  • Andel elever som nått målen i alla ämnen
  • Andel elever som är behöriga till gymnasieskolans natur- och teknikprogram
  • Antalet behöriga lärare med pedagogisk högskoleexamen
  • Antal elever per lärare.

Resultatet;

Sollefteå är bättre än 15 av kommunerna i Stockholms län, däribland Stockholm, Sundbyberg, Haninge, Huddinge och Järfälla i de uppräknade kategorierna.

De kommuner som är bättre än Sollefteå är nästan uteslutande de socioekonomiskt mest segregerade och rikaste kommunerna i landet såsom Danderyd, Lidingö, Vaxholm, Ekerö, Täby m.fl.

Med tanke på de naturliga ekonomiska skillnader som finns mellan en inlandskommun och kommuner som tillhör landets starkaste tillväxtregion är inte särskilt imponerande. Skulle jag vara skattebetalare i Stockholm så skulle jag också ställa högre krav på grundskolan.

Man bör också ta hänsyn till att kostnaderna är mycket högre i Sollefteå. Det kanske man inte tror men Sollefteå är ett av Sveriges till ytan största kommuner vilket medför stora mer kostnader.

För medan kostnaden för skolskjuts i Sollefteå är 9 381 kr/elev så är den 237 kr/elev i Stockholm och 331 kr/elev i Täby.

Skillnaderna är lika stora när det kommer till lokalkostnad. Sollefteå kommun betalar 21 525 kr/elev i lokalkostnad motsvarande siffra för Stockholms kommun är 13 676 kr/elev och genomsnittskostnaden för skolorna i Stockholms län är 13 170 kr/elev.

Det borde betyda att kommunerna i Stockholms län borde kunna satsa mer på själva undervisningen. Men ser man till antalet högskoleutbildade pedagogisk personal och antal lärare/elev så är Sollefteå bättre än nästan samtliga Stockholms kommuner.

Räknar man bort kostnaderna för lokaler och skolskjuts så ser man också att Sollefteå får mycket mer resultat för pengarna jämfört med Sundbyberg, Stockholm, Järfälla, Haninge och 10-talet andra kommuner i Stockholms län.

Här är kommunernas placeringar i respektive område. Kommunerna är uppradade efter sin slutplacering (klicka på bild så blir den större):

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *