Mer för pengarna i Sollefteå…

Häromdagen fanns en artikel med i tidningen Allehanda om löneläget bland sjuk- och undersköterskor i Västernorrland, läs artikeln här.


Jag har inga synpunkter på själva artikeln eller sakfrågan (bortsett från att artikeln gärna hade fått nämnt att Sollefteå har 35 timmars arbetsvecka för vårdpersonal).
Men jag blev nyfiken på hur stor roll bostadsorten spelar i ekonomin. Hur mycket får man för den högre lönen i tillexempel Stockholm?

Eftersom SCB inte har någon statistik i ämnet på kommunbasis och dessutom har en kö på över tremånader för att göra utdrag ur databaser så gjorde jag en egen undersökning. Jag tittade på hur mycket en familj med två förvärvsarbetande personer tjänar i genomsnitt i respektive kommun. Jag drog av skatt, boendekostnad (utgick ifrån priset på Fastighetsbyråns Sverigevillan) och drog även av kostnaden för uppvärmning enligt Villaägarnas undersökning.

Min initiala plan var att även titta på andra avgifter såsom barnomsorg, VA-taxa och sophämtning men det finns idag ingen samlad och uppdaterad statistik på dessa områden och skillnaderna mellan kommunerna är marginella.

Jag har valt att titta på en rad kommuner i Stockholmslän, mest av tidsskäl samt dom tre andra stora städerna Göteborg, Malmö och Uppsala. Jag tog även med Umeå och i Västernorrland Härnösand och Sundsvall.

Jag misstänkte givetvis att man får mer för pengarna i Sollefteå än tillexempel Lidingö även om lönerna är högre och skatten lägre. Men skillnaderna var mycket större än jag trodde.

Trots högre kommunalskatt och lägre lön så har en familj i Sollefteå 18 544 kr kvar medan den i Lidingö bara skulle ha 4208 kr kvar. Givetvis skulle familjen i Lidingö aldrig ens tänka tanken på att köpa en villa eftersom bara handpenningen skulle gå på närmare miljonen. Istället hade familjen fått nöja sig med en bostadsrätt på 70-80 kvm.

Notera också att familjen i Sollefteå har mer att röra sig med än riksgenomsnittet.

Jag är som sagt medveten om att det är en del andra avgifter och räkningar som ska betalas utöver el, amortering, ränta och skatt. Men det intressanta är hur mycket man får för lönen i Sollefteå jämfört med andra kommuner.

Kommun Kvar i plånboken
Sollefteå 18544
Härnösand 18412
Sundsvall 18365
Salem 16688
Riksgenomsnitt 15417
Umeå 15310
Täby 14888
Haninge 14172
Järfälla 13924
Sollentuna 11909
Nacka 10809
Göteborg 10165
Huddinge 10044
Solna 9609
Danderyd 8619
Stockholm 7333
Uppsala 7270
Malmö 5868
Lidingö 4208

4 reaktioner till “Mer för pengarna i Sollefteå…”

 1. Intressant analys.
  Att det är en hög livskvaltet för 2 förvärvsarbetare med medelhög inkomst förvånar inte mig heller med tanke på villa priserna här. Skulle dock vara intressant om det fanns med i kalkylen bil och resekostnader. Är man 2 personer och jobbar på olika håll kanske 2 bilar är ett måste istället för 2 månadskort för tåg och buss? Som du själv påpeka i tidigare blogginlägg bor vi i en stor kommun, dessutom utan vidare kollektivtrafik.
  Skulle också gärna se en jämförelse för en ensamstående enbarnsförälder, som jobbar som undersköterska boende i lägenhet.

 2. Gjorde en väldigt snabb koll och jämförde med Täby – eftersom där fanns lönen för undersköterskan utskriven i artikeln.

  Där skulle undersköterskan fortfarande ha 5tkr mer att röra sig med i Sollefteå än i Täby. Då har jag inte räknat in rätten till diverse bidrag iform av bostadsbidrag och jag har inte räknat in kostnader för försäkring, mat osv. Men intressant är att en ensamstående undersköterska i Sollefteå skulle ha rätt till 600 kr/mån mer i bostadsbidrag för att hon tjänar mindre jämfört med den i Täby.

  I Täby skulle hennes största problem återigen vara boendet. Den billigast hyresrätten på 3rum skulle gå på 1,2 milj & hon skulle tvingas att betala 180 tkr i handpenning. Den billigaste hyresrätten som finns ledigt (dom är inte många) ligger mellan 10 – 13 tkr.

  Så visst även undersköterskan i Sollefteå har högre bränsle- och bilkostnader så väger dom inte upp kostnaderna för boende. Sen kan säkert undersköterskan i Täby ha en mycket lägre levnadsstandard, bo mycket mindre eller kanske i en annan kommun och spendera mycket mer av sin tid pendlandes men det är just det som är min poäng. När det kommer till livskvalitet och valuta för pengarna spöar Sollefteå Stockholm och storstäderna med godmarginal.

  1. Stämmer detta så är det fantastiskt, ser bara ett problem. Jag har svårt att se att två förvärvsarbetande Lidingöbor skulle ha mindre än 5000 kr kvar per månad, detta innan barnomsorg, mat fritidsaktiviteter är betalt. Sannolikt har lidingöborna betydligt högre inkomst.

   1. Jag har utgått från genomsnittsinkomsten som SCB har och visst inkomsten är högre men så är även utgifterna. Sen är det givetvis så att om familjen köpte villan för 20 år sen så är kostnaden helt annorlunda och familjen är nog mer att betrakta som miljonärer idag.

    Har familjen lyckats få tag på en äldre hyresrätt i 1a hand så har man mer kvar i plånboken. Men att få tag på en hyresrätt med rimlig hyra i Lidingö kan man nog se som nästintill omöjligt.

    Inflyttningen till Lidingö av barnfamiljer med sjuksköterskelön är inte direkt påtaglig utan oftast bor man i annan del av sthlm och pendlar in till jobbet. DN artikel idag om pendlande sthlmare är att rekommendera.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *