Sommarjobbarnas riktiga lön

I torsdags rapporterade Tidningen  Allehanda Ångermanland om en undersökning som SSU genomfört om lönen för sommarjobbar i Sveriges kommuner. Läs den här. I artikeln påstås det bland annat att sommarjobbar i Sollefteå tjänar endast 58 kr/h. Det är helt fel.

Det fel som SSU gjort och som Allehanda rapporterar vidare om är att man jämfört lönen för sommarprao med jobbet för ”sommarjobbare”.

Sommarprao går till alla ungdomar som lämnat årskurs 9, där har Sollefteå kommun erbjudit arbete till alla som har sökt och det enligt den kollektivavtalsenliga lönen på 58 kr/h.

Sen finns det gruppen ”sommarjobbare” som är över 18 år och är egentligen timanställda och där är lönen givetvis mycket högre. Enligt kollektivavtalen är grundlönen 94,5 kr/h men i många fall tjänar sommarjobbarna mer än så beroende på erfarenhet, arbete och arbetstid. Helt enligt kollektivavtalen.

Det är också anledningen till att ungdomarna i artikeln tjänar mycket mer än 58 kr/h.

Jag misstänker att detta är något som slår igenom stort på SSUs undersökning, att man helt enkelt jämfört äpplen och päron.

När det kommer till information till sommarprao och sommarjobbar så är det som för vilken nyanställd som helst. På varje arbetsplats finns introduktionsplaner och checklistor som respektive nyanställd ska få ta del av. På många arbetsplatser finns också introduktionsdagar, där personen får komma in och testa arbetsplatsen och arbetsuppgifterna för att se om man trivs med kollegor och arbete.

2 reaktioner till “Sommarjobbarnas riktiga lön”

 1. Det vi från SSU:s sida har gjort är att vi har frågat kommunen om både lön för sommarjobbare och för feriepraktikanter. Definitionen för feriepraktikanter – vilket också tydligt framgår i undersökningen – är ”Med Feriepraktik menas en arbetsmarknadsåtgärd. Som feriepraktikant bör man inte ersätta en ordinarie anställd. Feriepraktikanten skall också ha en handledare, varierande arbetsuppgifter och en utbildningsplan”.

  Det är Sollefteå kommun som själva har uppgett lönen 58 kr för sommarjobbare. Vi har också i vår kommunikation varit tydliga med att det är kommunerna själva som uppget lönen. Överlag slår dock detta inte igenom och skillnaderna i högsta och lägsta ersättning – både för sommarjobbare och feriepraktikanten – är orimligt stor. Men vi tycker självklart att det är viktigt att rätt lön kommer fram.

  Hälsningar
  Juan-Pablo Roa
  Politisk Sekreterare SSU

 2. Hej,

  Jag beklagar att ni fått fel uppgift från oss. Men så är det med en stor organisation, ibland kan det bli fel och missförstånd om vad som efterfrågas och menas.

  Men hör gärna av er till mig nästa år så ser vi till att ni får rätt siffror, ni når mig på majed.safaee(at)solleftea.se

  Mvh
  Majed

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *