Ska det offentliga konkurrera? Kanske ibland…

Idag finns en artikel i Tidningen Ångermanland där Svenskt Näringsliv kritiserar att Länshälsan, landstingsägt, ställer upp i upphandlingar mot privata företag.

Jag tycker att Svenskt Näringsliv har en poäng. Men frågan är knappast så svart-vit som Svenskt Näringsliv vill göra det. Visst, hade detta varit Stockholm eller någon annan kommun där det funnits en flora eller handfull alternativ på marknaden så hade Svenskt Näringslivs kritik varit giltig.

Men situationen är en aningen mer komplex i Norrlands inland. I Sollefteå har ett och samma företag vunnit vartenda upphandling under så många att ingen i kommunen på rak arm kan säga hur länge. Men de flesta är överens om att det är över 20 år.

Detta är givetvis inte heller särskilt bra. I normalfallet hämmar monopol utvecklingen på marknaden och anses vara negativt för kunderna. Det är inte heller särskilt bra om företag blir allt för beroende av en enda offentlig kund. Jag misstänker att Svenskt Näringsliv skulle hålla med mig.

Detta är inte heller något unikt för mindre kommuner, på nationell plan finns t.ex. banken SBAB som en gång i tiden bildades av den svenska staten för att öka konkurrensen i banksektorn.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *