Timrå kanske inte det bästa exemplet.

Tidningen Allehanda kör nu sen reportageserie om unga som valt att bo kvar i Ångermanland. Hittills har man intervjuat två unga ångermanlänningar om varför de valt antingen bo kvar eller flytta hem igen.

 

På twitter (#viVillBoKvar) är alla överens om att lösningen är inte bara tillgången till jobb utan också jobb som är utvecklande. Det skriver också ledarskribenten Marcus Bohlin i fredagens TÅ. Han hänvisar till att företagsklimatet är illa i Ångermanland eftersom kommuner i regionen hamnar långt ner på en (!) ranking över företagsklimatet (den som Svenskt Näringsliv gör). Jag tänker inte klaga på rankingen igen, hänvisa till andra rankingar eller tipsa om forskare som sågar rankingen, det finns att läsa på bloggen.

 

Marcus Bohlin lyfter fram Timrå som hamnar högt upp på Svenskt Näringslivs ranking som ett föredöme och att resterande kommuner i länet ska göra studiebesök.

 

Visst, han kan ha rätt. Timrå har en hel del saker som resten av länet saknar,

  • 10 minuter till det som är länet enda stora arbetsmarknadsområde (Sundsvall)
  • Infrastruktur som med norrländska mått mätt är avundsvärt
  • Flygplats runt hörnet
  • Cykelavstånd till en av Norrlands största handelsplatser (Birsta)
  • Närhet till ett universitet

Osv.

 

Så alla förutsättningar finns ju där. Hur klarar då Timrå av att behålla, locka tillbaka eller locka nya ungdomar till kommunen?

 

Svaret: Inte särskilt bra. Till och med sämre än många andra kommuner i länet.

 

Jag har kollat på SCB och tittat på gruppen 19-35 år.

 

Sedan år 2000 har Timrå tappat nästan 11 % av sina ungdomar i åldersgruppen. Det är visserligen bättre än Ånge (-17,5%) och Kramfors (-18%). Men sämre än Härnösand (-6%), Sollefteå (-4,7%), Sundsvall (-4,6%) och Örnsköldsvik (-1,9%).

 

Med tanke på förutsättningarna så ska väl Timrå ses som en rejäl underpresterare i sammanhanget och studiebesöken borde i sådana fall gå till Örnsköldsvik och kanske till och med Sollefteå.  Man ska väl inte heller försöka svara på svåra frågor med enkla svar grundade på en organisations ranking.

 

PS. Timrå har klättrat i Svenskt Näringslivs ranking de sedan 2011 (plats 113) till 2013 (plats 65).

Under samma period (2010-2012) har antalet 19-35 åringar i Timrå ökat med 0,73%. En ökning det är bra. Problemet är att kommuner som Örnsköldsvik, Sundsvall och Kramfors har haft större ökningar än Timrå under samma period.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *