Dags att avliva myten ”Ingen vill bo här”

I det senaste numret av Dagens Samhälle har tidningen tittat på befolkningsutvecklingen de senaste 20 åren och kommit fram till att 19 kommuner i landet, däribland Sollefteå och Kramfors, kommer att dö om utvecklingen fortsätter. För att illustrera det hela reser tidningen upp gravstenar där Kramfors påstås dö ut 2074 och Sollefteå 2090.

Dramaturgin där Dagens Samhälle dödförklarar en rad kommuner är enkel och garanterar tidningen största möjliga spridning. Det är inte heller första eller sista gången som denna typ av granskning blir en nyhet. I våras ägnade Sveriges Television åt en liknande övning som också fick stor spridning.

Formeln lyckades även denna gång. Nyheten att 19 kommuner i Sverige är utdöende fick stor spridning och i länet plockade både Mittnytt och Sveriges Radio Västernorrland upp artikeln i Dagens Samhälle.

För varje gång vi dödförklaras uppstår en livlig debatt där de välkända myterna ingen vill bo kvar och ingen vill flytta hit odlas vidare. Men det är få som lyfter upp den utveckling som pågår parallellt med att vi med jämna mellanrum dödförklaras.

Här är några exempel,

· Människor som befinner sig i åldersgruppen 25-50 år anses vara de svåraste att flytta på. Det är människor som är mitt uppe i karriären och som antingen börjat eller redan rotat sig. Trots det var det 7 900 personer i den åldersgruppen som flyttade till Sollefteå och Kramfors kommun under perioden 2000-2012. Viktigt att påpeka att flyttnettot har varit positivt i den här åldersgruppen under perioden.

· Flyttnettot i Sollefteå har allt sedan försvarsnedläggningarna i början av 2000-talet pendlat mellan att vara positiv vissa år och negativ andra. Däremot blir det intressant att bryta ner siffrorna i åldersgrupper.

· I Sollefteå kommun är flyttnettot positivt i nästan alla åldersgrupper. Det är i åldrarna 19 till 23 år som flyttnettot av förklarliga skäl är negativt. Men räknar man bort den här gruppen så har Sollefteå kommun haft ett positivt flyttnetto 9 av de senaste 10 åren.

· Samtidigt är det allt fler välutbildade ungdomar som flyttar till Kramfors och Sollefteå. Antalet personer med minst 3 års eftergymnasial utbildning i åldersgruppen 25-35 år har ökat med nästan 66 % under perioden 2000-2012. Med tanke på att varken Sollefteå eller Kramfors är högskole- eller universitetsstäder är det en utveckling värd att lyfta fram.

· Den stora befolkningsminskningen går att spåra till födelsenettot. De senaste 10 åren har 3 530 fler personer avlidit än som har fötts i Sollefteå och Kramfors kommun. Men det är en utveckling som sakta men säkert är på rätt väg.

Givetvis står våra kommuner inför utmaningar och det är bra och nödvändigt med en kontinuerlig diskussion om befolkningsminskningens konsekvenser. Däremot är det dags att en gång för alla avliva myten att ingen vill bo här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *