Föräldrar nöjda med förskolan

Idag kom Skolverket med en undersökning bland föräldrar och Sveriges kommuner om förskolan och gruppernas storlek. I överlag verkar det vara bra siffror och de flesta föräldrar verkar vara nöjda med sakernas tillstånd.

När det kommer till länet och Sollefteå finns ett par intressanta siffror.

Dagarna i förskolan är som längst i storstadsområdena. I Solna gåt ett barn i genomsnitt 36 timmar/veckan i förskolan medan genomsnittlig tid i Sollefteå är 29 timmar/veckan. Genomsnittet för riket är 31 timmar/veckan.

När det kommer till barngrupper så är riksgenomsnittet 16,9 barn per grupp. Medan för Sollefteå når upp till 23,5 barn per avdelning.

Men här kommer det intressanta. Föräldrar i Sollefteå är generellt mer nöjda med barngrupperna än både resten av länet och riket i övrigt.

I Sollefteå uppger 62 % av föräldrarna att förskolan uppfyller deras behov och önskemål i ”mycket hög” och ”ganska hög” utsträckning. Siffror för hela länet,

Ånge

61

Timrå

51

Härnösand

61

Sundsvall

55

Kramfors

60

Sollefteå

62

Örnsköldsvik

58

Riket

57

 

När det kommer till gruppen som är ganska eller mycket missnöjd så toppas den av Timrå, så här ser siffrorna ut,

Ånge

26

Timrå

33

Härnösand

21

Sundsvall

29

Kramfors

25

Sollefteå

27

Örnsköldsvik

28

 

I Sollefteå är också gruppen som svarade ”varken eller” minst,

Ånge

13

Timrå

16

Härnösand

17

Sundsvall

16

Kramfors

13

Sollefteå

11

Örnsköldsvik

12

Man kan ju givetvis dra slutsatsen att föräldrar i Sollefteå kanske inte förstår bättre eller att en trygg och bra förskola handlar om något annat än bara om barngruppernas storlek.

En egen personlig reflektion.

Vi flyttade från Uppsala just när vi började titta på förskolor och skulle välja förskola. I Uppsala är den genomsnittliga barngruppen 16,8 barn/avdelning. Men jag skulle vilken dag som helst välja vår förskola i Sollefteå framför någon av de 10 förskolor som vi gick runt och tittade på i Uppsala.

P.s Mittnytt rapporterade om detta. Slutknorren tycker jag är bäst,

Sollefteåföräldrarna är inte fullt så missnöjda, trots stora barngrupper. Var tredje förälder är ganska eller mycket missnöjda.”

Ett annat sätt att säga det på är t.ex att Sollefteåföräldrarna är nöjdare än riksgenomsnittet eller kanske till och med vara så positiva att vi säger nöjdast i länet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *