Skattekraften i länet

Idag kom siffror från SCB om skattekraften ibland Sveriges kommuner. Inte helt oväntat var skattekraften i Danderyd högst i länet på 326854 kr/invånare och sämst i Årjäng (Värmland) med 136 448 kr/inv.

Sollefteå hamnar på en 217e plats i landet. Här är skattekraften 162 107 kr/invånare och det motsvarar 87 % av riksgenomsnittet.

I Västernorrland är det bara Sundsvall som har en starkare skattekraft per invånare än riksgenomsnittet och det är inte med mycket.

Inget av detta är kanske särskilt uppseendeväckande. Det som dock är oroande är att samtliga våra kommuner tappar i skattekraft jämfört med riket. Inte ens vår regionala ”tillväxtmotor” Sundsvall är mycket till en motor när det kommer till skattekraften.


Störst är tappet kanske i Sundsvall och Timrå.

Sundsvall som år 2000 hade 6 % högre skattekraft än riksgenomsnittet är nu bara uppe i 1 %. Härnösand som höll någorlunda jämna steg med riket i övrigt år 2000 har nu 8 % sämre skattekraft än riket i övrigt.

Tittar man på tillväxttakten jämfört med utgångspunkten är Härnösand och Timrå de största förlorarna.

Skattekraften i riket ökade med 69 % under perioden 2000-2014. Men bara 59 % i Timrå och Härnösand. I Sundsvall ökade skattekraften med 61 %. I Sollefteå var ökningen 64 %. Örnsköldsvik är enda kommun i länet som sticker ut och där ökade skattekraften med 72%.

Här är ett diagram med utvecklingen av skattekraften i länets kommuner jämfört med rikets, 

Klicka på grafen för att göra den större.

Detta är något som kan vara bra att ha i bakhuvudet när man läser och ser nyheter som detta. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *