Trams i Expressen om tillgänglighetsturism

Den 1/1 skriver skribenten Malin Siwe att Sollefteå kommuns satsning på tillgänglighetsturism inte kommer att fungera. Hennes tyngsta argument är att någon annan (Sandviken) redan testat, visserligen något helt annat, och misslyckats. Det är givetvis ett dåligt argument, resten av texten bygger på faktafel och insinuationer.

 

För sanningen är att Siwes research inte sträckt sig längre än att läsa några artiklar i tidningen Ångermanland för att sedan producera en standard krönika om hur EU-medel ”slösas” bort. Hade Sollefteå varit en större kommun så hade Siwe med största sannolikhet förväntat sig mothugg och ansträngt sig en aning för att göra research. Det hade hon varit förtjänt av även i det här fallet.

 

För det första, medan Sandvikens satsning byggde på förhoppningar är tillgänglighetsturismen till Sollefteå redan ett faktum. I Sollefteå arrangeras de största vintertävlingarna vid sidan av Paralympcis, Paralympic Winter World CUP (PWWC). Tävlingar som lockar hundratals utövare och besökare från hela världen.

 

Vidare skriver Malin Siwe att Sollefteå kommun fått 8 miljoner från EU för att satsa på tillgänglighetsturism. Detta är felaktigt. Det Siwe pratar om är en satsning på totalt 16 miljoner kronor varav EU står för hälften. Resurser som går till att tillgänglighetsanpassa en av Europas mest kompletta skidanläggningar, Hallstaberget. En satsning som görs mot bakgrund på de träningsläger och tävlingar som redan arrangeras i kommunen. Det är inte en förhoppning utan ett faktum.

 

Sanningen är att EU-stödet till tillgänglighetsturismen i Sollefteå är på 779 tusen kronor. Hade Siwe även brytt sig om att göra research hade hon också kunnat se att inte en enda krona har avsatts för konferensresor.

 

Samtidigt som kommunen investerat långt över den summan för att tillgänglighetsanpassa anläggningar och turistmål. Något som givetvis kommer alla till del, inte bara turister med funktionsnedsättning utan också kommuninvånarna.

 

Vidare skriver Siwe att Sollefteå inte är en större turistort. Nedsättande försöker hon ge bilden att besöksnäringen i Sollefteå inte består utav något annat än ”folk på bilavstånd som köper weekendpaket för att se favoritdansbandet”.

Då kan det vara bra att veta att år 2012 omsatte turismen i Sollefteå över en halvmiljard kronor och skapade 360 arbetstillfällen. Det är mycket för en kommun av Sollefteås storlek och något helt annat än den bild Siwe försöker måla upp. Det kan också vara bra att veta att Sollefteå ligger i det län, Västernorrland där turismen ökade mest under 2012.

 

Varje år besöker såväl skåningar, finländare, norrmän som tyskar och amerikaner Sollefteå för turism och upplevelser. Malin Siwe är mer än välkommen att ta del av fakta, höra hur vi jobbar med att utveckla turistnäringen och vilka lärdomar vi har dragit av andra. Ibland kan det vara nyttigt att lämna tullarna i Stockholm och se den potential som finns i resten av Sverige.

6 reaktioner till “Trams i Expressen om tillgänglighetsturism”

 1. sollefteå kommun skiter fullständigt i sina invånare med rörelsehinder. Bodde där i drygt nio år och inte ens skolan var tillgänglig… inte heller nya badhuset, risöbadet, nya hallstahotellet… vaddå satsar..?

  1. Hej, tråkigt att du känner så. Jag har de senaste 7 åren jobbat rätt nära kommunsektorn. Åt och med många kommuner runt om i Sverige. Aldrig varit någonstans där tillgänglighet frågorna varit mer prioriterade från kommunledning och neråt.

   Men givetvis, alla kan inte alltid vara nöjda.

 2. vi har försökt bidragit med synpunkter men t o m allehanda vägrade ta upp våra argument till sist. Blev bara betraktad som jobbig. Kommunen s k research ang den fantastiska tillgängligheten består av en elittränad kvinna i rullstol som inte behöver hjälp med varken lift el annat. Att låta EN person representera ALLA rörelsehindrade är ju katastrof. Undersökningen stämmer ju inte om man inte kan göra något själv…. snacka om ”research”…

  1. För det första, den ”elittränade” kvinnan du pratar om, Christiane är mycket. T.ex trevlig, väldigt social och lättsam. Men elittränad, näee, det vill jag nog inte hävda.

   Sen nej, vi har givetvis även gjort andra saker. Som t.ex. låtit experter granska våra anläggningar och samtliga anläggningar har fått goda vitsord.

   Resan som du pratar om med Christiane handlade om något annat. Det handlade om resvägen från södra tyskland till Sollefteå. Det var den som primärt kartlades.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *