Lärarlöner i Sollefteå

I dagens Allehanda säger Lärarnas Riksförbund att lärarlönerna i Sollefteå tillhör ett av de sämsta i Sverige. Det stämmer inte.

Den här frågan kan delas upp i två delar, löneutveckling och faktiska löner.

Löneutveckling

I sin mätning mäter Lärarnas Riksförbund (LR) löneutvecklingen bland sina egna medlemmar och försöker sedan applicera resultatet på hela lärarkåren. Det blir fel. T.ex så hävdar LR att löneökningen för lärarna i Sollefteå 2013 var bara 2 procent. Det är fel. Rätt siffra är närmare 3 procent.  2 procent gäller enbart LRs egna medlemmar. Men även den siffran är fel eftersom löneökningen 2013 för LRs medlemmar var något högre (siffrorna för 2012 har jag inte just nu eftersom jag är hemma med sonen idag).

Sen är löneutveckling inte helt rättvisande att mäta om man som LR bara tar enskilda år. Det kan föreligga andra anledningar till varför en grupp får mindre löneökningar under två år medan andra får högre. I Sollefteå t.ex. görs det nu särskilda satsningar mot gruppen förskolelärare eftersom de har halkat efter (förskolelärare är som jag har förstått det oftast medlemmar i det andra lärarfacket).

Faktiska löner

Den andra delen är faktiska löner. Här är en jämförelse mellan lönerna för lärare i olika kategorier i Sollefteå jämfört med riksgenomsnittet för kommuner, enligt SCB.

Siffrorna är för 2012 år eftersom det är det senaste året som SCB har offentlig statistik för.

Kategori

Sollefteå

Riksgenomsnitt

Lärare gymnasium, allmänna ämnen

30 101

28 500

Lärare yrkesämnen

28 643

28 500

Grundskolelärare

27 011

26 500

Förskolelärare

24 693

24 600

P.S.

Det här är en helt annan fråga än om lärarna ska ha högre lön. Det kan man definitivt tycka. Däremot är det fel att peka ut Sollefteå som kommun där genomsnittslönen sticker ut på ett negativt sätt.

Min sambo studerar till lärare så jag hoppas verkligen att lärarlönerna höjs. Men rätt ska vara rätt.  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *