Svartmålningen av svensk skola fortsätter….

Idag släppte Skolverket en rapport angående andelen obehöriga lärare i skolorna. Enligt skolverket är 1/3 av alla lärare i grundskolan obehöriga. Genast kom krisrubrikerna igång, ”Chocken efter Pisa” och ”nya svarta siffror för svenskskola” osv.

 

Den avgående utbildningsministern som verkligen inte gillar kommuner röt till om att allt är kommunernas fel och att det här visar att kommunerna inte klarar av uppdraget.

 

Problemet. Skolverket berättar inte hela sanningen.

 

För det första så har Skolverket ända sedan reformen om lärarlegitimationer infördes haft enorma problem. Reformen har skjutits upp, förändrats i omgångar och Skolverket har fått kritik för att hanteringen går långsamt och inte varit rättssäkert osv.

 

Även nu 4 år!!! efter att reformen infördes uppger Skolverket att väntetiden på att få sin legitimation är mellan 6-9 månader! Med andra ord så finns det en hel del lärare som sökt men inte fått sin legitimation.

 

Dessa räknar Skolverket INTE med när man offentliggör sin rapport idag. Så du kanske är behörig och du kanske lämnade in din ansökan om legitimation den 1/1 2014 men så länge inte Skolverket behandlat din ansökan så anses du vara obehörig.

Den statistik som Skolverket redovisar idag är från den 22a juni 2014.

 

Fram till den 22a juni hade 58 354 lärare i grundskolan fått sin lärarlegitimation. I gymnasieskolan var antalet 52 000. Totalt alltså 110 354 lärare som fått sin legitimation.

 

MEN tittar man på de senaste siffrorna från den 22/9 finns det 120 800 lärare som fått sin legitimation. Alltså har antalet legitimerade lärare på 3 månader ökat med fler än10 000!!!!

 

Nu ligger Skolverkets sajt nere så det går inte att göra korrekta jämförelser.

 

Men anta att antalet legitimerade lärare i grundskolan har ökat med 5 000 sedan juni till alltså 63 000 så betyder det att andelen obehöriga minskar med 6 % på 3 månader.

 

Så hitta ett saltkar och läs Skolverkets rapport om antalet behöriga lärare efter det.

 

Notera också att Skolverket uppger att 86 % av alla lärare i Sverige har en pedagogisk högskoleexamen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *