Centraliseringen av statsförvaltningen

Med jämna mellanrum uppstår debatten om man ska ”flytta ut” statliga jobb från storstäderna till glesbygden. Argumentet är att genom att att utlokalisera myndigheter så kan man skapa arbetstillfällen i glesbygd.

 

Det är en konstig debatt. Det är lite som att säga att vi som bor i glesbygden inte klarar oss utan ”allmosor” från ”Stockholm”. Dessutom brukar den debatten ofta leda till att man tycker att det ska skapas fler statliga jobb än det som faktiskt behövs.

 

Det som däremot är ett problem är den extrema centraliseringen av statlig verksamhet till större städer. Inte bara för att det försvinner arbetstillfällen utan också för att konsekvensen blir att myndighets Sverige får en ”storstadsfixering” som inte är hälsosam. Rikspolischefens senaste utspel är ett exempel på på det.

 

År 2013 fanns det 240 629 arbetstillfällen i statlig förvaltning. 203 409 av dess fanns i de större städerna och förorter till storstäderna. Alltså 84,5 procent av samtliga jobb i statlig förvaltning finns i de större städerna.

 

Mellan 2004 – 2013 växte den statliga förvaltningen med ytterligare 24 860 arbetstillfällen. Men tillväxten har varit väldigt skev.

 

I de tre stora städerna Malmö, Göteborg och Stockholm har det skapats 11 679 arbetstillfällen i statlig förvaltning.

 

I förortskommuner till storstäder (t.ex Solna, Vellinge och Sundbyberg) har antalet arbetstillfällen ökat med 3 708.

 

I större städer (t.ex Jönköping och Uppsala) har antalet arbetstillfällen ökat med 14 456.

 

Totalt har det alltså skapats nästan 30 000 (29 843) NYA jobb i statlig förvaltning i de större städerna och regionen.

 

Förlorarna är resten av landet men främst glesbygden.

 

I glesbygdskommuner (t.ex Sollefteå) och kommuner i glesbefolkad region (t.ex Härnösand) har antalet arbetstillfällen i statlig förvaltning minskat med hela 1 314 arbetstillfällen.

 

I Sollefteå har antalet jobb blivit 84 färre. En siffra som nu kan växa om Lantmäteriet också lägger ner och flyttar verksamheten till Umeå eller Sundsvall.

 

Klicka för att göra bilden större.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *