Uppdrag Granskning lämnar redaktionen och åker vilse…

Nu har jag sett Uppdrag Gransknings inslag om Grums. Eller jag såg ca 45 minuter innan jag stängde av.

 

Låt mig göra två saker klart,

1) Svensk landsbygd har många och stora problem. Jag har här och i andra forum tagit upp några av dessa.

2) Jag har varit i Grums en gång i hela mitt liv och det var länge sedan. Jag kan inget om kommunen och det kan vara så att just Grums har riktigt stora problem.

 

Jag börjar ana oråd tre minuter in i programmet när journalisten inleder med,

”Nu lämnar jag mitt invanda liv i Göteborg för att se hur landsbygden mår”.

 

Det blev inte bättre när journalisten berättar om att anledningen till att man gör denna ”granskning” är ett 6 år gammalt blogginlägg samt tidningen Fokus fullständigt värdelösa kommunranking.

 

Låt oss reda ut ett par saker om värmländska Grums.

1) Grums ligger 20 minuter med bil från Karlstad, Sveriges 21a största stad.

2) SJ kör 9 stycken direkttåg från Grums till Göteborg varje dag. Från Göteborg går det 12 tåg till Grums. Restiden är 2 timmar.

3) I Grums finns inget gymnasium. Utan de flesta ungdomarna studerar och spenderar därmed det mesta av sin tid i Karlstad – dit dom kan ta bussen som går 2 gånger i timmen (restid ca 30 min).

 

Så när Sveriges Television och dess stora flaggskepp ska åka till ”landsbygden” så orkar man inte åka längre bort än två timmar från redaktionen (UG har sin redaktion i Göteborg). Dessutom så åker man till en kommun vars tätort ligger 20 minuter från en universitetsstad.

 

Under hela programmet blandar man friskt ihop begreppen bruksort, landsbygd, glesbygd och småstad. Det är som redaktionen i förväg bestämt sig att det är förjävligt i Grums. Och att om det är förjävligt i Grums så är det förjävligt i resten av det Sverige som inte är Stockholm, Malmö och Göteborg.

 

Jordbruksverket räknar att Sverige har 164 landsbygdskommuner. 56 % av alla kommuner i landet räknas som landsbygdskommuner. Grums är ETT av dessa!

 

Exakt hur vilse journalisten är blir extra tydligt när han ställer frågan,

”Hur det kommer sig att oavsett vem jag pratar med så är det någon som känner någon som har begått självmord?”

Tittarna leds till att tro att det skett en våg av självmord sveper över Grums och därmed landsbygden år efter år.

 

Inte en sekund reflekterar journalisten över att han befinner sig i ett samhälle med knappt 9000 invånare som bor i en till ytan liten kommun. Att om man ville så skulle man kunna tränga in alla kommunens elever i årskurs 1 i ett och samma klassrum. Att han inte längre befinner sig i Göteborg utan i ett samhälle där ”alla känner alla”.

 

I programmet ges bilden av att antalet självmord samt dödsfall till följd av självmord, droger och alkohol bland ungdomar skulle vara mycket högre på landsbygden.

 

Påståendet är långt ifrån oproblematiskt. Eftersom underlaget är mycket litet. Tittar man på antalet dödsfall i åldrarna 0-29 år kan man t.ex. konstatera att siffrorna varierar oerhört mycket från år till år.

 

Tex  under 2013 var det en person som dog av alkoholrelaterad dödlighet i Värmland. Sett till befolkning var det under riksgenomsnittet sett till per 100 000 invånare. Värst är det i Skåne som konsekvent haft en högre dödlighet kopplad till alkohol.

 

Det är fler personer i Sverige som dör på grund av droger. Men underlaget är fortfarande för liten och variationerna mycket stora. I hela Värmland var det 5 personer under 2013. År 2013 låg den drogrelaterade dödligheten i Värmland något över riksgenomsnittet men i nivå med t.ex. Uppsala län. Men år 2012 låg Värmland under riksgenomsnittet. Så ser siffrorna ut ända tillbaka 1997, vissa år ligger Värmland högre andra lägre. Så går det när underlaget är litet.

 

Även när det kommer till självmorden så varierar siffrorna och underlaget är litet. År 2013 ligger Värmland högre än riket medan man låg under riksgenomsnittet år 2012 osv.

 

Men oavsett hur man väljer att tolka statistiken så hade det varit klädsamt om Uppdrag Granskning bland annat tydliggjort följande,

1) Att man bygger hela inslaget på statistik för ett enda år (2013)

2) I Värmland finns det sex andra landsbygdskommuner som har lägre självmordsstatistik än såväl riksgenomsnittet som den i Göteborg.

 

I programmet så rynkar journalisten på näsan åt att inflyttningsöverskottet i Värmland uppkommit tack vare invandringen. Detta är av någon anledning ett stort problem. Men här hade redaktionen inte ens behövt lämna Göteborg.

 

Skulle man räkna bort invandringen så skulle Göteborg haft ett negativt på flyttnetto 2014 (-277) går vi tillbaka till 2006 så skulle flyttnettot vara -674 personer utan invandringen.

 

Så rimligtvis borde Uppdrag Granskning genast ge sig till kommunhuset i Göteborg och ställa kommunalrådet mot väggen. Hur kan Göteborg kan bli attraktivare?  För det kan ju bli fred i världen.

 

Jag skulle också vilja säga att det är oärligt att som Uppdrag Granskning först genomföra en 25 minuter lång intervju med kommunalrådet och sedan helt utelämna det för tittarna. Kommunalrådet är ändå trots allt den som borde ha ett helhetsgrepp och kunna ge en bild om varför det ser ut som det gör i kommunen.

Men kommunalrådet svarar bra. Bland annat säger han att arbetslösheten i Grums inte ligger över länsgenomsnittet. Att av de ungdomar som kommunen kommer i kontakt med är 90 % drogfria efter ett år. Hade kommunalrådet i intervju glömt något eller sagt något som hade kunnat uppfattas som märkligt hade hen med största säkerhet utsetts till programmets huvudperson. Här kan du höra hela intervjun med kommunalrådet. 

 

Landsbygden har stora problem men Uppdrag Granskning lyckas missa de flesta av dom. Istället ägnas programmet åt att skildra några tragiska människoöden. Människoöden som sedan utan några vidare argument gör synonymt för hela landsbygden.

 

Jag har därför två tips till SVT och Public Service,

1) Sluta spendera licenspengar på Melodifestival och dokusåpor och satsa pengarna på lokalredaktionerna istället.

2) Involvera lokalredaktionerna i dylika granskningar. Granskningar blir mycket bättre om det fins en gedigen kunskap om platsen och människorna som bor där.

En kommentar till “Uppdrag Granskning lämnar redaktionen och åker vilse…”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *