Om statliga jobb och attraktionskraft…

Nyligen meddelade Ericsson att man varslade över tusen personer i Stockholm. Genast satte karusellen fart. Företrädare för statsmakten åkte skytteltrafik till riksmedier för att kommentera, presentera krispaket och kalla till samtal med ”branschföreträdare”.

 

I riksdagen ställdes interpellationer från alla partier. Majoriteten lovade åtgärder och skapade stödgrupper och oppositionen krävde mer.

 

Samtidigt i Sollefteå har statliga myndigheter (Skatteverket och Lantmäteriet) flaggat för att närmare 70 arbetsplatser kan försvinna under 2015. Översatt i Stockholms mått skulle det innebära att närmare 5200 jobb försvann. Men hittills har inga krispaket levererats från majoriteten och inte heller har oppositionen riktat några seriösa krav.

 

Det som retar mig mest är att varje gång staten slaktar jobb eller sänker glesbygdskommuner så är det på något sätt glesbygdens fel.

 

Som glesbygdsbo får man alltid i diskussioner och samtal höra att ”glesbygden måste bli attraktivare”.

 

Som att det är attraktionskraften som gör att staten lämnar stora delar av landet. Eller tänk om majoriten och oppositionen i riksdagen skulle rycka åt axlarna och säga till Stockholmarna att,

”Vi kan inte ägna oss åt ministerstyre. Men ni i Stockholm måste bli attraktivare.”

Förmodligen kommer ingen representant för statsmakten att någonsin yttra den senare meningen.

 

Mellan 2006-2013 försvann 195 statliga jobb från Sollefteå (netto). Det är som att 15 000 jobb skulle försvinna från Stockholm.

 

Under 2015 hotar staten genom sina myndigheter mellan 70-80 arbetstillfällen. Ännu mer om man räknar in statens oförmåga att hantera sina egna frågor
Det motsvarar ungefär 5200 arbetsplatser i Stockholm.

 

Det är alltså som att staten skulle på några få år avveckla 20 000 arbetsplatser i Stockholm.

 

Vad gäller attraktionskraften

Det är märkligt hur det alltid är staten som tycker att glesbygden inte attraktiv nog.

För medan staten har tagit bort nästan 40 % av alla jobb i statliga arbetsplatser i glesbygden har det privata näringslivet ökat antalet arbetsplatser med 12,4% (samma siffror gäller för Sollefteå).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *