Konsten att prioritera

Idag har vi i Kommunfullmäktige diskuterat kommunens ekonomi. Den ser på totalen minst sagt bra ut och prognosen som görs efter årets första fyra månader är ett plus på 290 miljoner om man tar bort jämförelse-störande poster. Detta faktum ska vi glädjas åt även om det beror på högkonjunktur, mer skatteintäkter än vi trodde och realisationsvinster.

Det som örebroarna dock bör oroas för är att driften, vilket är det som vi märker av i det dagliga, går med underskott. Skolor och omsorg klarar sig inte på de pengar som de fått!

Detta är allvarligt och tre frågor bör ställas: Har välfärden i Örebro tillräckligt med pengar? Får varje elev och varje örebroare i behov av omsorg det hen har rätt till? Klarar kommunens verksamheter sitt uppdrag?

Inom grundskola finns det många skolor som hävdar att underskotten beror på kostnader för elever som har stora behov. Är det då klokt att hävda att de ska fortsätta att spara? Jag har besökt skolor där var tredje elev i förskoleklass har språkstörning men som inte har pengar för att anställa de specialpedagoger som behövs. Jag blir bedrövad när jag tänker på vad som hända med dessa elever! Hur ska skolan klara sitt uppdrag?

Likaså går äldreomsorgens hemvård med stora underskott. Är det endast ett organisationsproblem eller kan det vara så att verksamheten har prioriterats ner till förmån för annat?

Jag anser att kommunal verksamhet ska klara sin budget. Men det förutsätter att de i utgångsläget fått tillräckligt med resurser för att utföra sitt uppdrag.

Politik är att prioritera – I Örebro behöver mer pengar gå till skolan, vården och omsorgen så att kommunen klarar sitt välfärdsuppdrag!

 

Publicerat av

Maria Haglund

2 reaktioner på ”Konsten att prioritera”

  1. Hur tänker ni betr. det hysteriska bygget av bostäder? Måste framtidens behov byggas redan nu. Som jag har förstått det så har det tidigare planerats (år 2015) för 900/år under en tio års period. Detta har passerats nu 2017. Vilka har flyttat in i de nyproducerade? Är alla dessa nyinflyttade i vår stad? Om inte så måste det ju vara Örebroare som bor i de nya och då har de ju lämnat en bostad som då blir över,Är det våra nysvenskar som ska bo i de nya och kan de betala en så hög hyra?
    Det är val nästa år och jag vill gärna veta hur ni politiker tänker om detta. Är det så många som vill flytta in i vår stad?

    1. Hej Gun och tack för din kommentar o fråga!
      Det stämmer att vi i Örebro till viss del bygger fler bostäder än behovet. Dock så har allmännyttan, det kommunala bolaget ÖBO, trätt tillbaka i takt med att andra aktörer börjat bygga mer. Nya lägenheter bidrar till att skapa en rörlighet på bostadsmarknaden, genom att personer som har råd och lust kan flytta till nybyggnationer, vilket i sin tur frigör lägenheter till personer som inte vill eller kan betala en högre hyra. En rörligare bostadsmarknad gynnar alla örebroare, som då får fler möjligheter att välja var och hur de vill bo.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *