Nu satsar vi på fötterna

De är ute i ur och skur och trampar i vattenpölar med barn, eller skyndar mellan äldre som ska få omsorg. Nu tycker jag och Vänsterpartiet att det är dags att satsa på fötterna för förskolans- och äldreomsorgens anställda i Örebro. Vi föreslog en start inom förskolan då medel finns över redan i år, men förskolenämnden sade nej när vi lade fram förslaget där häromdagen.
Jag tänker att det ingår i yrket att pedagogerna ska kunna vara ute i ur och skur med barnen och då behöver de varma eller vattentäta skor. Ingen skulle kräva av personal i ett mansdominerat yrke som ägnar mycket tid ute att de skulle ha egna skor då. Men i förskolan är vi, så vitt jag vet, första partiet att föreslå att personalen ska få bidrag för ändamålsenliga skor.

Sen handlar det om personalen i äldreomsorgen. En undersköterska kan gå (eller springa som nog många skulle beskriva det) minst 10 000 steg och mer på ett arbetspass. Då sliter det på kroppen om inte skorna är bra.

Vi vill satsa två miljoner årligen så att vi kan införa rätten till ett bidrag om 1000 kronor varannat år som gör det lättare för fler att köpa bra skor med jämna mellanrum. Vi vill prioritera hemtjänsten och förskolans personal men hoppas kunna ha infört det för hela äldreomsorgen.

Publicerat av

Martha Wicklund

Martha Wicklund

Jag är Vänsterpartiets kommunalråd. Jag sitter i kommunfullmäktige, kommunstyrelsen, programnämnd social välfärd samt några utskott och arbetsgrupper. Jag har arbetat inom Kriminalvården, är gift och har tre barn. Min fritid tillbringas gärna i skog och mark eller med olika sorters brädspel.

4 reaktioner till “Nu satsar vi på fötterna”

  1. Där man får skor är stålhätteskor, som ska skydda fötterna, tårna då man kan få tunga saker som kan krossa, skada fötterna. Skor man ej använder på fritid. Det finns lagar hur de ska vara för att försäkringar ska gälla. I övrigt bör nog inte skor ingå i andra yrken, då en sko ska vara individanpassad och att individen ska kunna välja vilken sko den vill, som passar vederbörande person. Det går inte att standardisera skorna då vi alla har olika fötter och belastar dem olika. Sedan bidrag/skoavdrag? Men om arbetstagaren inte köper bra skor som är lämpliga för dennes fötter så är bidragen som att kasta pengarna i sjön.

    1. Tanken är ju att du ska välja ut dina skor och sedan få ett bidrag för att köpa den. Självklart kommer det utformas lite olika men du måste ju få välja vilka skor som du ska ha.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *