Rösta med hjärtat!

Gica

Här om dagen när jag åkte till jobbet så lyssnade jag på radion och fick höra ett reportage som gav mig en kall klump i magen. Reportaget handlade om Gica och hans sista tid i livet innan han misshandlades till döds av ett gäng ungdomar. Ja, han hette Gica, inte tiggaren, inte ”råttan”. Han var en man av kött och blod som inte gjorde en människa förnär och vars enda brott här i livet var att vara fattig. Misshandeln som ledde till hans död var tydligen inte den första, Gica blev trakasserad länge och ungdomarna som gjorde detta hade förminskat hans mänskliga värde till ”råttan”.

Rätten att vara god

Det här är inte första gången som vissa människor förminskas till skadedjur, under 2:a världskriget så var detta inställningen till Judarna. Om bara judarna försvann så skulle samhället bli bättre och genom att ta bort deras mänskliga värde så höjde ingen på ögonbrynen. Det framkom så klart i reportaget att uttrycket ”råttan” inte kommit från ungdomarna, utan från vuxna i deras närhet. Vuxna som alltså anser sig ha rätten att tala på det sättet om en annan människa. Nu vet vi inte alla omständigheter kring detta fall men vi ser likväl en trend av att människor som försöker göra gott mot sin näste blir anklagad för att ”godhetsknarka” allt för att de som inte har någon lust att bry sig ska må lite bättre när hen lägger sitt huvud på kudden på kvällen.

Tillsammans gör vi skillnad

Vi behöver tillsammans stoppa denna utveckling! Vi tillsammans lovade en gång i tiden att inte låta det som hände under 2:a världskriget att hända igen! Vi måste stå upp för vår rätt att bry oss om andra människor, stå upp för att inte falla in i trenden att det skulle vara fult att visa medmänsklighet! Tillsammans kan vi stoppa allt detta! När du går till valurnorna på söndag så har du chansen att lägga din röst på ett anti-rasistiskt parti som står upp för de mänskliga värde. Chansen att rösta fram ett parti som slåss för att vi ska står för de avtal som vi har slutit med omvärlden, att alltså värna asylrätten och människors möjlighet till permanent uppehållstillstånd! Vi måste slåss för att inga människor någonsin ska bli förminskade till råttor eller kackerlackor. Nu kavlar vi upp ärmarna och visar omvärlden att Sverige är ett humant land där alla människors lika värde betyder mer!!!

Publicerat av

Martha Wicklund

Martha Wicklund

Jag är Vänsterpartiets kommunalråd. Jag sitter i kommunfullmäktige, kommunstyrelsen, programnämnd social välfärd samt några utskott och arbetsgrupper. Jag har arbetat inom Kriminalvården, är gift och har tre barn. Min fritid tillbringas gärna i skog och mark eller med olika sorters brädspel.

4 reaktioner till “Rösta med hjärtat!”

 1. Angående två citat från ditt inlägg:

  ”Vi ska står för de avtal som vi har slutit med omvärlden, att alltså värna asylrätten och människors möjlighet till permanent uppehållstillstånd”
  Och.
  ”Nu kavlar vi upp ärmarna och visar omvärlden att Sverige är ett humant land där alla människors lika värde betyder mer!!!”

  Jag undrar med vilket parti ni tänker styra för att nå de målen.
  Det kan knappast vara S och inte heller MP.

  De två partierna har nu helt andra planer än de nyss hade med både asylrätt, permanenta uppehållstillstånd, anhöriginvandring, humanitet och innebörden i det klassiska begreppet ”alla människors lika värde”.
  De visar nu världen att det begreppet betyder ”mer”.
  Väldigt mycket ”mer” och något helt annat än tidigare.
  Begreppet har nu strax innan valet blivit extremt flexibelt för dem.

  Och ja, de unga som i grupp misshandlade mannen så illa har begått en vansinnig handling.
  Det kan enligt viss media vara så att en vuxen satt tonen för hur de såg på honom.
  Det kan ha startat hela kedjan av händelser.
  Detta är inte enda gången unga, med en eller ett par mycket olämpliga ledarfigurer i gruppen, triggar sina kompisar att tillsammans göra vansinniga saker.
  Sådant uppstår i olämpliga grupper och i extremfallet kan någon avlida av misshandeln eller råka mycket illa ut på annat sätt.
  Vi får hoppas att förutsättningarna för att sådana grupper bildas minskar.
  Det borde verkligen prioriteras oavsett vem som kommer att styra efter valet.

  1. I Vänsterpartiet så står vi alltid upp för alla människors lika värde och solidaritet. Vi har påverkat regeringen under förra mandatperioden att genomföra många reformer där de svagare grupperna i samhället har fått det bättre. Så jag skulle säga att vi kan påverka båda S och Mp. Självklart måste vi alltid jobba mycket med att alla människor känner sig inkluderande och att fånga upp de unga människor som befinner sig i grupperingar som inte är bra. Det är a och o i samhället!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *