Gårdagens genrep i korthet

Öppningsnumret här i malmö är en filmtrailer. Eller ja en fimtrailer som blir en musikal. Uppsatt på Malmö arena. Baserat på Brandsta city släckers ”Kom och ta mig (långt härifrån)”. Känns först fånigt men blir lite bättre när det blir live på scenen och inte bara ett videobandat inslag. Det är någon konstig kombo för övrigt där höstkänsla (paraply mm) krockar med färgglada 80-talsnyanser.

DSC02606

DSC02609

DSC02614

DSC02615

Rätt snart hade det där lilla itrosnacket hunnits igenom och det var dags för Frida Öhrn att ställa sig framför sitt gulddraperi. Hon har sett säker ut hela veckan i stort sett, och igår kväll till riktig publik som tydligt gav henne feeling, var inget undantag. Kameror tog hon också. Responsen på We are one var god.

 

DSC02620

DSC02632

DSC02623

DSC02645

William Stridh såg mer avslappnad ut på genrepet. Man såg till och med hans ögon glittra till i kameran vid något tillfälle. En enkel i meningen avskalad scenshow till han lugna Molnljus, som är bättre live. I publiken tändes lampor, stämningsfullt.

DSC02647_01

Och Nanne… ja, hon öste på ocj fortsätter styra mot Friends arena, eller om det blir Eskilstuna? Vem vet, det beror på vart vägskyltarna pekar. (Läs: hur folket röstar)

DSC02667_01

DSC02668

Här kommer ytterligare ett bandat inslag där David ska köra sångcoachning med Lina och Linnea. Hur det går? Ja, inte så bra med tanke på att de sedan låser in honom…

Desto bättre går det för Victor Crone som verkar taggad inför genrepspubliken. Han petar dessutom ut sina in-ears mitt under sitt framträdande så att den vänstra hängde ner på hans axel resten av numret. Vilket, berättade han efteråt, berodde på lite strul med den. De satt inte så bra men han kommer byta till andra sedan.

DSC02677

DSC02680

DSC02687

Ellen Bebediktson och Simon Peyron gjorde ett väldigt fint framträdande med ”surface”, snyggt bildproducerat för tv-tittarna också. Även här tändes mobillampor i publiken vilke såg jättemaffigt ut. Tycktes gillas av genrepspubliken.

DSC02688

DSC02694

DSC02701

Jakob Karlberg hade dragit ut sladden till gitarren. Eller jag vet inte om sladden var urdragen fysiskt men intrumentet lyste inte. Detta för att de ska omkoda litegrann, så ikväll ska den blnka och ha sig igen. Karlberg och hans scenframträdande med ”Om du tror att jag bryr mig” kändes lekfullt och enkelt och så Karlberg-igt som bara Karlberg kan göra.

DSC02709

Hanna Ferm levererade ett så så snyggt nummer! Framför allt ljusmässigt. Vet inte om Hanna var lite nervös eller något för hon kändes inte lika avslappnad som på förmiddagsrepet. I övrigt satte hon det.

DSC02736

DSC02740

DSC02747

Det finns en önskan och det är att de ska sluta med att försöka få snabbreprisen till att bli någon slags stor rockstjärna eller dyligt. Det är en snabbrepris. Humorn kan man kanske lägga på andra delar eller andra punkter i programmet.

DSC02749

Det roligaste i samband med at David Sundin tog pulsen på artisterna med först 7 snabba och sedan handuppräckningsfrågor var just vid hanuppräckningen. David tittar på manuset och vänder sig till artisterna för att be de som är rädda för att en gigantisk ring ska ramla ner i huvudet på de att räcka upp handen. Två stycken för handen mot taket. Det är Simon Peyron och så killen som själv är orsaken till att det hänger just en gigantisk ring i taket – William Stridh! Se där… rädd för sin egenscenografi tydligen.

DSC02761

Efter att sju blivit till fem, är det dags för David Sundin att greppa micken och sjunga i mellanakten. Den handlar om att han är en legitimerad lustikurre och att humor behövs. Något åt det hållet… Coolt att se och höra honom sjunga ensam men trist nummer.

DSC02775

DSC02778

DSC02780

DSC02788

Till slut är det Hanna Ferm och Nanne Grönvall som får gå till fejkfinal och sjunga sina låtar en extra gång.

DSC02798

Frida Öhrn först ut i sista deltävlingen – ”Det är underbart att få vara på den här scenen”


(Beklagar att några kortare delar är oskarpa, autozoomen jobbade lite för mycket. Det påverkar inte själva intervjuns innehåll.)

Frida Öhrn, snart 41 år gammal, deltar i Melodifestivalen för fjärde gången nu men det är första gången hon kör solo. Tidigare var sångerskan med i gruppen LaRoxx samt tävlade med Cookies ’n’ beans två år. I år deltar hon med bidraget ”We are one” som Öhrn skrivit tillsammans med Hampus Eurenius och Nicklas Eklund. Men hon hade inte ens tänkt på Melodifestivalen innan Peter Jöback fick henne på andra tankar.

Det var i samband med samarbetet med Peter Jöback som de satt och pratade i bussen som Frida lät PeterJöback höra låten We are one som hon inte riktigt visste vad hon skulle göra med. Det var då han sådde ett frö genom att säga till henne att skicka in den till Mello.
– Man kan säga att Jöback har definitivt ett finger med i spelet! Säger hon.

Frida ser det som enn resa sedan 2014 då sångerskan tog steget och släppte musik själv samt skrev musik på egna ben. Det har varit en process ganska länge att göra något solo och de senaste åren har hon även åkt på turné själv.
– Så det här känns som en förlängning av allt det och en utveckling, och det är ju på något sätt hela tiden en resa. Nu gör jag det här, var kommer den här resan ta mig sen? Filosoferar Frida.

En känsla av kollektiv kraft
Vad gäller själva låten och dess uppkomst fanns där tidigt en känsla av att det var något som skulle vara en slags kollektiv kraft och en pepp. Låten handlar om att se varandra och att alla är lika, om att hitta styrkan vi faktiskt har tillsammans.
– Och nu mer än nånsin behöver vi det. Kolla hur världen ser ut liksom.
Hon fortsätter med att berätta kring innebörden i låten, som att våga tro på sig själv och inte ge upp. När Peter Jöback väl sått det där fröet hos Öhrn så kom en annan känsla och tanke upp hos henne:
– Tänk att få sjunga de där orden i en stor arena. Tänk att få sjunga de för så många människor. Mäktigt! Säger hon.

DSC02645

Vad är schlager
Frida får frågan hur mycket schlager hon är men kan inte svara på det. Istället funderar hon på vad schlager är egentligen och berättar vad hon själv gillar. Men en sak kan hon konstatera.
– Det är underbart att få vara på den här scenen och gå hela vägen med det!
Till exempel avslöjas att hon gärna skulle vilja bo i scenkläderna eftersom det känns som att hon flyger när hon bär de och berättar mer i intervjun ovan varför hon vill gå hela vägen när det kommer till numret.

Turnérandet med Refreshments 2018
Innan Cookies ’n’ beans gav sig ut på julvägarna tillsammans med The Refreshments för två år sedan hade Frida inte hört så mycket av deras musik. Hon avfyrar ett leende och svarar utan tvekan eller betänketid på hur det är att turnéra med de.
– Det är så kul! Alltså, de är så roliga och jag fattade ju inte hur jäkla bra de var på att spela. Jonas Göransson på gitarr är ju en virtuos av rang.
Hon flikar också in att det är ett härligt och svängigt gäng.
– Vi garvade oss genom hela den turnén.

Frida skrattar gott när vi kommer in på minnen från turnén och om det finns något extra roligt minne. Att ta fram ett är svårt men hon berättar bland annat om jammande samt hur solonumren blev längre och längre på slutet av turnén.
– Det var som en orgie nästan i musiken på scenen, så att det löpte amok på ett väldigt bra sätt. Det var de sista spelningarna som blev så och det kommer jag alltid ha med mig i hjärtat.

Melodifestivalen en stor fest
Melodifestivalen är ingen stenhård tävling för Frida. Inte heller ett jobb bara eller en annorlunda branschträff.
– Det här är bara en stor fest som jag får vara med på, säger hon.

När det kommer till möjligheten att få representera Sverige i Eurovision är sångerskan väldigt sugen på det.
– Åh gud, det hade ju varit fantastiskt! Vilket äventyr att få göra det en gång i livet.
Fokuset ligger emellertid på något helt annat. Det är att få sjunga hjärtat ur sig, att få känna att hon är i det och att allt klaffar som Frida vill.
– Det är min målbild, förtydligar hon.

För att höra henne berätta mer om Melodifestivalen, MF-minnen och annat smått och gott, lyssna på hela intervjun ovan.

Lovande, Hanna Ferm

Att Hanna Ferm har en stark pipa märks när hon sjunger upp eller vad hon nu göra på scenen mellan genomsjungningarna och typ inte behöver ha mikrofonen ens. Förutom att rösten är stark så är hon säker på tonerna och bidraget sätter sig på hjärnan. Mycket tack vare de här små ”yo hoo”-ropen instoppade här och var.

DSC02592

Det ser bra ut på skärmarna öven om Hanna försvinner i vissa kamerabilder. På vissa närbilder där hon syns är det en lidelsefull min sångerskan visar. ”Brave” är en av de starkare låtarna och som det ser ut nu så borde Ferm ha goda chanser.

DSC02593

Jakob fortsätter leverera tryggt och säkert

Jakob Karlberg visar fortsatt fin form. Han är en trygg och säker artist, i röst och framförande. Bildproducerat är det lysande, klippen mellan kamerorna och vinklarna tar fram Jakob och hans lilla band bakom honom riktigt bra. Det här är definitivt producerat för tv-tittarna främst. Sitter du i publiken och ser det live blir du inte heller besviken. Låten ”Om du tror att jag bryr mig” är skön i sig så Jakob borde kunna klara sig bra i det här startfältet. Frågan är bara var han placerar sig.

DSC02578

Ellen och Simon växer med Surface

Svart är en av de vanligaste färgerna på scenkläder. Duettpartnerna Ellen Benediktson och Simon Peyron har också gått på den linjen. Ellen sparar fortfarande på rösten, för att hålla fullt ut på lördag.

DSC02552

Både bakgrund och ljussättning har ändrats, vilket ger deras scenshow en varmare känsla och mindre av ”Hitta Nemo”. Att de sedan gör låten jäkligt bra tillsammans med fin kemi på scenen och genom passande kameravinklar där ljuset faller på den som sjunger. Det gör att det blir ett snyggt nummer även för tv-tittarna att beskåda. ”Surface” växer.

DSC02555

Ändrat ljus och mer effekter i Victors bidrag

Man har ädrat en del i Victor Crones nummer också. Till att börja med har det där enerverande gula ljuset som bländade en tagits bort. Nu går ljussättningen helt i vitt. Victor själv är också lite rörligare då han rör sig lite åt scenens vänstra sida. Det ferkar ocskå som att de har lagt till några effekter i den där mattan. Till exempel ser det ut som att vattnet delar sig på en linje där han står för att det ligger en planka/bro där.

DSC02530

Victor är klädd i svart med kedjor i sidan, så han ser lite ut som en rockare. Men han tar det lugnt med sången idag och mimar under en del av låten, medan hans kör bakom scenen (Lars Säfsund, David Björk och Andreas Moe) hörs. Känns som att numret kunde vara ännu snyggare om effekternan använts mer men låten och Victor är bra.