Lars-Åke gillar allsångsscenen men ser Furuvik som hemma

Strax över 19 på tisdagen var Lars-Åke ”Babsan” Wilhelmsson ännu osminkad men hade ändå lite tid över. Så fort han dök upp på vip:en var det flera autografblock som sträcktes fram mot honom. Lars-Åke skrev några innan han var tvungen att tala om för resten att det inte fanns tid till fler just nu.

Det är inte första året han är med i Allsång på Skansen, han har varit nästan varje år sedan 2008 då Babsan var med i varje program och alltid blev utslängd av Anders Lundin. Han har även deltagit tillsammans Christer Lindarw och After dark.

– O nu min kära Melodifestivallåt då, Spanjoren. Som Gävletrion skrivit naturligtvis.

Det fullständiga namnet på låten är Ge mig en spanjor, det bidrag som vår schlagertrio skrev till Babsan och som placerade sig långt bak i resultatlistan i Göteborgsemin. I år fick Lars-Åke inte köra någon allsång, däremot kunde de som satt framför datorn efter direktsändningen, och så publiken framför scenen försås, få höra Jag är som jag är som extranummer. Om han hade fått välja hade han emellertid valt Vår bästa tid är nu, från musikalen La Cage Aux Folles eftersom det är Pride-vecka. I ungefär samma andetag som han berättade det gavs ett kort smakprov på refrängen.

Att stå på Skansens allsångsscen säger Lars-Åke är fantastiskt roligt, med en publik som alltid suttit så länge. På repetitionen under dagen var han inte ens färdig som Babsan men det stoppade inte publikreaktionerna. Trots endast högklackade skor och nagellack av kvällens utstyrsel skreks och jublades det ändå, berättar han.

Sminket valde han att spara till så sent som möjligt för att det inte skulle rinna bort i värmen. Men hur är det med Babsan, tar hon mycket plats från Lars-Åke själv? Svaret kom snabbt.

– Jaa, mycket plats i garderoben tar hon ju för hon har mycket klänningar men sen är det så skönt å ha henne som en liten maskot och sätta på sig, för folk blir glad av att möta Babsan har jag märkt.

Något som också kommer fram när Babsan dyker upp, det är tokigheter och spex. Det förklarar Lars-Åke med att han törs göra mycket mer tokigheter när han är Babsan. Då blir det lättare att våga sätta sig i knät på Fredrik Reinfeldt, något han kanske inte skulle gjort annars.

– Det är tillåtet att göra så mycket fräckare o tokigare saker som Babsan.

Egentligen skulle han velat ha dansare med sig under framträdandet men det var så många som skulle vara med att det inte gick. Då valde han istället att gå ut i publiken för att få det att bli som en allsång, just för att göra något av numret och inte känna sig så ensam på scenen. Sina idéer tycker han brukar gå igenom men kräver inte så mycket heller.

– Jag fick min egen loge i alla fall det var ju fint för en stjärna, säger han och skrattar.

Var som är mest hemma för Lars-Åke trodde jag skulle vara Stockholm numera men till min lilla förvåning svarade han ganska snabbt Furuvik. Visserligen är han skriven i huvudstaden men hemma har mer och mer blivit Furuvik. Dels för att fritidshuset byggts ut men en annan viktig faktor är att familjen finns kvar i Furuvik och Gävle. Ytterligare ett bevis på att en Gävlebo alltid förblir en Gävlebo mer eller mindre kanske…

Babsan

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *