Lysande programledare fixar genrepet, där Miskovsky blir kvällens finalist

Fredag innebär genrep och denna vecka är det finalgenrept i Globen.

Precis innan kvällens genrep drogs igång gick Henric von Zweighbergk igenom alla kameror, nödutgångar med mera med publiken samt visade hur artisterna kommer göra sin entré på catwalken. Det var bara det att ljudkillarna valde att skämta med honom och satte igång LMFAO:s I’m sexy and I know it. Skratt från publiken.

När tonerna till Te deum, EBU:s nationalsång, hördes ut i arenan var det ett ljuvt klartecken för att dra igång själva genrepet. Det inleddes av programledarna som gjorde om Frank Sinatras New York till Baku, med upplysta höghus på LED-skärmarna.

När sedan artister och jurygrupper presenterats och sångfågeln kommit in var det dags för David Lindgren att ta sig upp på scenen och dansa sig längre in i folks hjärtan. Thorsten Flinck såg mer säker ut nu än han  gjorde i Nyköping. När sedan Dead by april presenterades ökade jublet. Innan bandet tre minuter senare tassade backstage visade sångaren upp hjärtat med händerna. Jag måste säga att det var otroligt effektfullt när Ulrik Munther som nummer sju ut och med nedsläckt arena fick läktarna att lysa upp av diverse färger genom alla batteridrivna leksaker som flera i publiken köpt i merchendisern. Kul också när Danny för att få igång publiken gjorde vågen sidledes. I stort var annars artisternas nummer och sånginsatser ganska så oförändrade.

En av höjdpunkterna var när Sarah Dawn Finer mellan Björn Ranelid & Sara Li (startnummer 8) och Molly (startnummer 9) agerade Azerbajdzjansk representant och skulle skicka en hälsning till Sverige. Med mörkt hår, brytning och att blanda ihop Sverige med Schweiz (vilket har hänt i ESC förut) var denna sketch alldeles klockren!

Det som gav genrepet lite extra färg var de händelser som visade att årets programledare inte bara är väldigt professionella och sig själva på samma gång utan också arbetar bra tillsammans.

Exempel 1: Gina befinner sig i green room, är helt avslappnad och säger att de ”sitter och väntar spänt på fejkresultatet ikväll” som om det stod i manus och var den självklarate sak i världen. Det slutade dock inte där. Någon minut senare avslutade hon med orden:
– Över till Sarah för vi har ett fejkresultat!
Denna kvinna är lika lysande som Dannys och hans dansares dräkter.

Exempel 2: Sarah har dragit fyra av de utländska juryrösterna, frågar sedan Gina hur stämningen är i green room. kameran riktad mot green room klipps in i bild och panorerar mot den plats där Gina borde befinna sig. Där står ingen Gina. Däremot hörs ett flås, sdan skymtas Gina, i snabb fart mot artisternas lilla näste. Sarah förvandlas till sportkommentator:
– Hon springer, hon springer och hon är framme!
Gina drar igenom hur stämningen är där inne och avslutar:
– Å herre gud jag har ingen kondition…

Gina under kvällens genrep

Det blev till slut Lisa Miskovsky som fick bli kvällens segrare, före Danny Saucedo, men innan jag avslutar måste också mellanakten få några ord. Helena Paparizou som var med som mellanakt redan 2006 då hon gjorde My number one. Nu gör hon istället en egen version av Eric Saades vinnarlåt Popular med kvinnliga dansare som stöd, i ett ganska så fartfyllt nummer i alla fall. Ett nummer som är koreograferat av Jenny Widegren och Rickard Engfors.

Helena Paparizou

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *