Inte särskilt stark första semifinal i Baku

Igår sändes andra programmet ”Inför Eurovision Song Contest”. Därav har man nu kunnat höra alla låtarna i hela första semin. Jag kan inte säga att någon av dessa är någon särskilt stor favorit och att kvaliteten på första semin överlag känns väldigt låg, åtminstone när man går efter det jag hittills hört.

En tröst är dock att det bara kan bli bättre eftersom allting inleds med bottennappet, Montenegros Rambo Amadeus som av någon anledning gått med på att framföra låten Euro neuro i internationell tv. Uppenbarligen finns det ändå en publik för honom då Måns Zelmerlöw gav låten en fyra. Grekland har en rätt skön låt men den känns lite för light och anonym, riskerar att falla bort på det. Lettland får mig att tänka på Annika Ljungberg när hon gör duetten Tell me why med vår countrysångerska och tidigare ESC-deltagare Jill Johnson. Det finns också några låtar jag tycker känns schizofrena på olika vis, till exempel att sången inte passar med lätena i refrängen eller med musiken.

Finska Pernilla Karlsson sjunger på svenska, fin text men undrar om föredragit den förpackad på engelska ändå. Höga poäng från de flesta i panelen var det där förra veckan.

Israel får mig att tänka på en blandning av 70-tal och upphottad barnvisa, något som Thomas Lundin uppenbarligen älskade då han gav den en femma i betyg.

Det jag är nyfiken på vad gäller San Marino är hur Valentina Monetta ska gestalta Social Network på scenen. Har lite svårt  dagsläget att se det framträdandet framför mig då hon rimligtvis borde göra något mer med låten än att stå rätt upp och ned och sjunga.

Cpern och Danmark har rätt okej låtar ändå liksom Ungern och i mitt tycke läckra Moldaviska Lautar framförd av Pasha Parfeny.

De ryska damerna som med väldigt god marginal nått myndighetsgränsen förmanar till att hänga med och att dansa. Jag föredrar nog att fly… Det bör vara rekord i äldsta artist någonsin i ESC här.

Om panelen fått välja ska följande länder gå till final:
Grekland
Montenegro
Israel
Schweiz
Island
Rumänien
Danmark
Finland
Ryssland
Cypern

Det kanske roligaste var alla sköna smeknamn Irländska Jedwards fick av panelen, duon som har en svenskskriven låt som ratats av vår egen jury hela två gånger. Måns kallade de för ”2 jack russells på koffeintabletter”. Gina kontrade med ”piff o puff på extacy”. Låtmässigt kom jag att tänka på Queen-light eller Europe-Light, lagom trevlig låt.

Publicerat av

Diana Wikström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *