Allmänhetens vinnande bidrag & stora planer för Eurovision presenterades

Under dagen har det trillat in ett antal nyheter och info kring såväl Melodifestivalen som Eurovision Song Contest.

Elin Petersson (Foto: SVT)

Till att börja med har det vinnande bidraget från allmänhetens tävling tagits fram. Låttiteln är ”Island” och bidraget är skriven av Elin Petersson. Hon är bekant med bland annat Micke Landby ur bandet Hallå hela pressen, som var husband under årets schlagerkväll på Pridefestivalen. Det ska ha varit Micke som sa åt henne att skicka in låten.
– Juryn föll totalt för Elin Peterssons ton och originalitet. Det fanns aldrig någon tvekan om att hon var den givna vinnaren av Allmänhetens tävling, säger Christer Björkman i ett pressmeddelande och ser helst att Elin själv framför låten.

Andra nöjer sig inte med att prova lyckan i svenska uttagningen utan ser hur långt de kan gå i andra länders uttagningar. Ett exempel på det är duon Man Meadow som tävlar i den Schweiziska finalen med låten How does it feel. Redan 2008-2009 försökte de sin lycka i Europa fast då i den polska uttagningen där de kom trea samt hamnade på en sjätte plats. Bakom duon står Niklas Vestberg, fd programpresentatör på tv4 och Fredrik Olofsson som dansat bakom artister i både Melodifestivalen och Eurovision.

Dessutom har det kommit information om hur planerna för Eurovison Song Contest nästa år och det är en plan där arrangörerna hoppas på att förnya tävlingen. Exekutiv producent för evenemanget är Martin Österdahl. Det planeras bli endast en programledare, alltså ingen duo eller trio som det varit de föregående åren. Senast tävlingen leddes av en ensam programledare var 1995 då Mary Kennedy ledde tävlingen från Point Theatre i Dublin.

Fyra kärnvärden är framtagna:
– Skapa äkta nyfikenhet.
-Skapa wow-ögonblick.
– Skapa äkta relationer.
– Skapa passion som lever kvar.

Visionen för den Europeiska tävlingen, där man vill flytta fokus från värdlandet till att istället väcka intresse för andra kulturer och andra stilar samt skapa en genuin nyfikenhet för andra länder, uttrycks genom följande ord:
”Skapa ett ögonblick som lever kvar. Ett minne för livet. För fler än oss. Vi hoppas för alla.”

Detta låter intressant och det ska bli spännande att se hur Eurovision kommer gestalta sig framåt.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *